Edició 2973 | dilluns 11 de desembre de 2017 | Any XII
  Cercador     
En portada Informació Societat Cultura Esports Camp Hemeroteca Opinió Reportatges Cambrils.tv Agenda
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
  RECAPTACIÓ. IMPOST ACTIVITATS ECONÒMIQUES  
Ajuntament de Cambrils [+]

REPORTATGE | març '2006 | 13252 lectures |
Montserrat Vidal-Barraquer i l’art fotogràfic (I)

Text Josep SalcedaMontserrat Vidal-Barraquer i Flaquer a l’escales del palau dels marquesos del Parc Samà
Una visita al Palau Robert de Barcelona on s’exposava una important mostra d’art fotogràfic realitzat per dones, fet no massa usual al nostre país, m’ha donat ocasió de fer aquest comentari sobre el treball que la Montserrat Vidal-Barraquer i Flaquer havia fet en aquest camp, també sobre alguns aspectes de la seva biografia i, el que és més interessant, de poder mostrar una bella col·lecció del seu art, centrat especialment en les tasques agrícoles dels treballadors de les finques familiars a més de cinquanta anys de distància, fet que les converteix en una veritable joia en el doble vessant del valor de les fotos en blanc i negre fetes per mà destra i dels canvis experimentats en el camp agrari en la darrera meitat del segle XX. L’exposició Dones pioneres de Catalunya anirà successivament a Madrid, París i Perpinyà, en aquesta última ciutat a finals d’any.

Breu biografia

La Montserrat era filla de Josep Vidal i Barraquer i de la seva esposa Rita Flaquer i va néixer a Barcelona l’any 1902. La seva mare va morir molt aviat i el seu pare va contraure un segon matrimoni amb Montserrat Marfà, del qual van néixer set fills més, quatre nois i tres noies, als quals en bona part la Montserrat va ajudar a fer grans, tota vegada que ella va romandre sempre soltera. Els estudis, fins als 18 anys, els va fer al col·legi del Sagrat Cor, a Barcelona, on hi tenia de religiosa la seva tia Paula, germana del pare i del que després va ser cardenal-arquebisbe de Tarragona, Francesc Vidal i Barraquer. La família, abans i després de la mort dels pares, sempre va alternar les estades entre Barcelona –tenien casa pròpia a Sarrià– i Cambrils, aquí més aviat a l’estiu i en temps de la recol·lecció de les collites de les finques agràries que tenien i tenen al poble.

Afició a la fotografia

La Montserrat, de molt joveneta, va sentir una gran afició per la fotografia, de manera que als deu anys ja li van regalar la primera càmera que va posseir i aquesta afició no va abandonar-la mai. Era corrent veure-la anar a passeig o visitar les finques o la granja que la família tenia, abans de la guerra civil, per la zona, més o menys, que avui ocupa la plaça d’Aragó i carrers adjacents. A Barcelona també feia el mateix en les estones d’esbarjo. Veure-la amb la màquina penjada al coll era un fet habitual. En canvi fotografiar-se ella o l’entorn familiar era un fet molt inusual, perquè no li agradava gens. El seu fort era el mar i el camp obert amb els seus paisatges i les feines que s’hi realitzaven, així com les festes populars i folklòriques, concerts i festes d’església. La seva tasca va merèixer un comentari a l’annuari Photography Year Book de 1975-1976 del Regne Unit.


Montserrat Vidal-Barraquer de petita en una imatge de la primera dècada del segle XX

Acostumava a treballar en blanc i negre, perquè mai va agradar-li del tot la fotografia en color. Tenia laboratori a casa, ja que tenia la il·lusió de revelar-se ella mateixa les fotos que feia i, com que no parava, va arribar a assolir una col·lecció de més de 18.000 negatius diferents.

Montserrat Vidal-Barraquer va ser una dona molt integrada dins la societat barcelonina i en les associacions de caire cultural. Va ser sòcia de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya durant més de 50 anys i va ser-ho també dels Amics dels Museus de Barcelona, així com de l’Orfeó Català, de Dames de la Creu Roja i d’altres organitzacions de caràcter cultural i benèfic.

El recull

En aquest reportatge tenim la satisfacció de presentar una magnífica col·lecció de fotografies captades per la Montserrat a Cambrils i que recullen moments força interessants de diferents tasques agrícoles realitzades per la pagesia en les finques de casa. Són fetes en la dècada dels anys quaranta i són uns documents rellevants perquè mostren unes feines que ja fa anys han desaparegut del camp agrari, almenys en la forma que capten les fotos. El mes vinent, publicarem un altre recull de fotografies que mostren les feines a la mar i que Montserrat Vidal-Barraquer va copsar amb la seva màquina.


Montserrat Vidal-Barraquer i l'art fotogràfic (II)

 GALERIA IMATGES | 13 fotos

Montserrat Vidal-Barraquer

 PUBLICITAT
 PUBLICITAT
 PUBLICITAT


EXPRESSA LA TEVA OPINIÓ ! 1 comentari rebut

Mostra impressionant. Una petita joia d'allò que Unamuno anomenà la "intrahistoria", això és, la vida menuda, la de cada dia, la més important. L'obra de Montserrat Vidal-Barraquer és digne de gratitud. Memòria i gratitud, tan poc freqüents.
Lullius | Contestar aquest comentari! | 9/5/2007 - 13:01

 PUBLICITAT  PUBLICITAT
a
 PUBLICITAT  PUBLICITAT
aaaa aaaa aaaa
a
 PUBLICITAT  PUBLICITAT
aaaa aaaa aaaa
a
 PUBLICITAT
aaaa
a
 PUBLICITAT
a
 PUBLICITAT
a
 PUBLICITAT
a
a
 PUBLICITAT
 PUBLICITAT
 PUBLICITAT

GALERIA IMATGES

Montserrat Vidal-Barraquer

 13 fotos

ALTRES REPORTATGES

q
revista cambrils


Associació Cultural REVISTA CAMBRILS
C/Sant Placid, 7 (baixos) | 977 79 43 43

revistacambrils@revistacambrils.cat
43850 Cambrils (Tarragona)
© Tots els drets reservats 1996, 2017

 
OJD Interactiva:
 
Membre de:
 
   
Associat a l'àrea digital
Membre de:
acpg

Amb el suport de: