Edició 2973 | dilluns 11 de desembre de 2017 | Any XII
  Cercador     
En portada Informació Societat Cultura Esports Camp Hemeroteca Opinió Reportatges Cambrils.tv Agenda
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
  RECAPTACIÓ. IMPOST ACTIVITATS ECONÒMIQUES  
Ajuntament de Cambrils [+]

INFORMACIÓ GENERAL | dimecres 30 setembre '09 | 12:45 | 3826 lectures |
PLE

L'Ajuntament aprova un Pla de Sanejament Econòmic que preveu l'increment de taxes i impostos

Text Raquel Samaniego  Fotografia Raquel Samaniego

Un moment de la sessió plenària, celebrada ahir al vespre a la sala de plens de l'Ajuntament

El ple maratonià d'ahir dimarts al vespre, que va durar tres hores i mitja, va posar a votació un total de 19 punts de l'ordre del dia. A causa de la no celebració del ple durant el mes d'agost, el d'aquest setembre va ser dens en quant a contingut i bastant més en quant a debat polític. L'oposició va arribar amb forces després de les vacances de l'estiu, tot i que l'alcalde —Robert Benaiges— mostrava també les seves cartes més contundents.

Un dels punts més conflictius, com passa sovint, és aquell que toca la butxaca, és a dir, l'econòmic. Ahir s'aprovava provisionalment un Pla de Sanejament Econòmic que posarà sobre la taula les mesures a seguir per tornar a ser un ajuntament amb unes arques sanejades, ja que ara té un import d'endeutament de 40 milions d'euros. L'equip de govern s'ha plantejat, per als propers cinc anys, un full de ruta amb nombroses actuacions entre les que destaca la pujada dels impostos i taxes. Aquest pla, que va comptar amb els vots en contra de l'oposició —CiU, PP, la PLIC i el regidor no adscrit—, es presentarà a la Generalitat amb la finalitat que sigui aquesta qui l'aprovi definitivament.

Contenció econòmica i congelació de plantilla

L'alcalde va esmentar els tres "grans criteris" que segueix el consistori per fer front a la crisi. En primer lloc, la contenció econòmica per tal de no augmentar la despesa pública; posteriorment, la congelació o disminució de la plantilla; i, per últim, el no finançament de les obres municipals amb crèdits bancaris. Tot això s'ha de complir, però, mantenint els serveis que s'ofereixen al ciutadà. "Per això —comentava Benaiges— s'ha de fer una planificació de l'economia. És un pla ambiciós que detallarà allò referent a impostos, taxes o inversions, entre d'altres qüestions".

La regidora d'Hisenda i Planificació Econòmica —Anna Peláez— va ser l'encarregada d'explicar el nou pla a tots els presents. "En moments de crisi, les administracions han donar resposta a les noves necessitats que es plantegen, a les demandes de serveis socials per part de col·lectius i famílies amb dificultats, donar noves opcions als joves i aturats, etc. A l’Ajuntament li pertoca actuar com a motor econòmic de la ciutat, prioritzant les actuacions però en cap cas reduint el nivell de les activitats. Per això és imprescindible garantir la suficiència financera de l’ajuntament en el moment actual i en el futur pròxim".

Mesures sobre despesa i ingressos que es portaran a terme

Peláez va fer esment de totes les actuacions que es tenen previstes tant respecte la despesa com dels ingressos. Sobre la despesa, s'aplicarà el nou Pressupost per Programes, per tal d’avançar cap a una informació més precisa de l’eficiència dels serveis prestats i l’establiment d’indicadors. Es consolidaran les mesures extraordinàries per a la reducció de la despesa aprovades al 2009; i s'aplicaran  noves mesures sobre els pressupostos de 2010-2012. Aquestes últimes poden ser: el seguiment de l’absentisme i implantació de mesures de control; increment màxim de la partida de personal de l’ajuntament; congelació de les partides de compres de béns i serveis; congelació de les transferències als organismes autònoms; reducció de la despesa financera un 34% al 2010; compliment exhaustiu de la normativa de la realització de pagaments. En quan a les inversions, les previstes durant el període de vigència del Pla són aquelles que tenen finançament associat i no representen endeutament.

D'altra banda, el pla de sanejament contempla un increment moderat dels ingressos, pel que respecta als tributs municipals. Segons va explicar la regidora d'Hisenda, moltes poblacions estan aplicant gradualment les revisions cadastrals que es corresponen amb exercicis realitzats en èpoques amb un preu de mercat molt influït per la situació de bonança. D’altres ajuntaments han optat per penalitzar la capacitat econòmica, aplicant increments molt importants a l’impost sobre la propietat dels béns. "En el nostre cas, hem optat per un increment moderat i realista dels tributs en el període 2010-2012", puntualitzava Peláez. La pujada serà de l'IBI (un 4’7% al 2010, un 4% al 2011 i un 5% al 2012) i d'algunes taxes (un 3’9% al 2010, un 4% al 2011 i un 5% al 2012).

"Es tracta d’un pla honest que ha de permetre traçar el full de ruta de la situació financera del nostre Ajuntament a 5 anys, perquè puguem continuar prestant els serveis que el ciutadans demanen i mereixen i que la crisi econòmica, amb la davallada dels ingressos que han patit tots els ajuntaments, ha posat en perill", concloïa.

La oposició en bloc vota en contra

La primera en exposar els seus arguments en contra va ser la portaveu del PP —Carme Cros— que, entre molts altres aspectes, va remarcar que hi ha un "increment desmesurat de la despesa corrent" i que "cal recórrer a la austeritat, una paraula que no existeix en el diccionari socialista". A més, va destacar que aquest pla suposarà la "reducció" dels serveis que ofereix l'Ajuntament als ciutadans, i criticava que l'equip de govern no tingués en compte el plec de 45 mesures contra la crisi que va presentar el PP fa cinc mesos.

Cros, durant el seu també llarg discurs, va preguntar-li a Benaiges quins serveis són els que deixaran d'oferir-se a la ciutadania, i també quines són les infraestructures o equipaments que tenien pensat inaugurar durant el període d'eleccions, fent referència en aquest cas a les poques inversions que es tenen previstes de cara a aquests anys. Per últim, Cros va definir aquest pla com "obsolet", ja que repercuteix en la pujada dels impostos. "Ve una de grossa" es lamentava la popular.

Benaiges no va voler deixar l'oportunitat de contestar-la. "L'objectiu és el manteniment de tots els serveis. No deixarà de fer-se cap, sinó que s'hauran de reajustar", comentava, posant l'exemple dels horaris de la minideixalleria: "Si abans la teníem oberta 12 hores al dia, haurem de mirar de que siguin 6".

La finalitat del PP, segons l'alcalde, "és l'ajut a l'empresa privada perquè vosaltres penseu que és la font de la riquesa. Aquesta no és la nostra fórmula, nosaltres creiem en els treballadors, els defensarem sempre". Com a punt final, Benaiges va recriminar a Cros, però també a l'oposició en general, que la seva política és la del no continu, ja que totes les propostes del govern les voten en contra.

Un pla que "afectarà la població"

La portaveu de CiU —Mercè Dalmau— també va argumentar el seu vot en contra perquè "afectarà la població de manera directa", amb l'increment d'impostos i taxes i la reducció dràstica de les inversions. "És un pla que no s'ajusta a la realitat, i que provocarà problemes a la tresoreria d'aquest Ajuntament", continuava la convergent.

L'alcalde va donar-li la raó en que és difícil tirar endavant inversions quan l'endeutament és elevat, però va remarcar que la població mitjana a Cambrils és de 60.000 habitants, amb puntes a l'agost de 110.000 i mínims de 43.000 al febrer. Tot i així, el deute s'ha de dividir entre els quasi 33.000 habitants que estan censats, el que suposa una ràtio d'endeutament de 1.200 euros per habitant, una xifra que situa a Cambrils la quarta ciutat de Tarragona amb més deute públic. "Realment aquest rànquing s'hauria de calcular amb la mitjana d'habitants que té Cambrils per que donés un deute real", deia. També va apuntar que l'Ajuntament havia avançat el finançament d'algunes infraestructures de les que han de fer-se càrrec altres institucions, com pot ser el pagament dels 7 milions d'euros que ha costat l'hospital de proximitat. La Generalitat haurà de retornar aquests diners al consistori al tractar-se d'un equipament públic que realitza aquesta administració autonòmica.

"Aquest pla comença amb mal peu"

El portaveu de la PLIC —Xavier Martí— va explicar que un pla de sanejament econòmic "fa falta però aquest comença amb mal peu. No s'ajusta a la realitat, i això que l'he mirat de totes les bandes possibles. És inviable", apostava Martí. Per la seva banda, l'alcalde va contestar-li que si tan irreal és, que no pateixin que la Generalitat no l'aprovarà.

El regidor no adscrit —Iñaki Carnero— va ser l'últim en aportar les seves explicacions: "Votaré en contra perquè penso que és un pla massa optimista i no estic d'acord amb la pujada dels impostos".

 PUBLICITAT
 PUBLICITAT
 PUBLICITAT


EXPRESSA LA TEVA OPINIÓ ! 33 comentaris rebuts

¿No demostra aixó l'incapacitat de l'actual equip de gevern per administrar l'hisenda del municipi?
Cal deixar.se d'obres faraòniques de molt dubtosa utilitat púbica i econòmica con l'auditori, xecs gasolina, etc.
Si quan hi havia diners no han estat capaços d'administrarlos, ¿ho seran ara?
Al meu parer l única solució es la disolució de l'actual consistori i noves eleccions.
Aneu-s'en a casa i deixeu qu'en vinguin d'altres que segú ho faran millor. Pitjor no pot ser.
Martinet | Contestar aquest comentari! | 30/9/2009 - 13:13
"Creiem en els treballadors". I, senyor alcalde, vol explicar-me on treballarien els treballadors si no hi haguéssin empreses privades? Sense empreses no hi ha treballadors (excepte els funcionaris, és clar), a veure si els sociates ho enteneu d'una vegada!!
cansada | Contestar aquest comentari! | 30/9/2009 - 13:38
I no contractaran cap estudi extern més per fer un altre POUM??? I no augmentaran les places de funcionaris i personal de confiança??? I no es pagaran indemnitzacions molt quantioses per una gestió nefasta i contra la llei al parking del port???? I tampoc s'haurà de pagar res per altres temes judicials pendents??? I els polítics del nostre municipi no es pujaran els sous fins el 2012???? Doncs sembla un estalvi considerable, la llàstima és que a nosaltres, pobres de nosaltres, ens costarà molts calès tot això i les pujades de taxes i impostos que tenen previstes, per nosaltres no és cap estalvi, és apretar-nos ja el que no ens queda.
Cambrilenca en crisis | Contestar aquest comentari! | 30/9/2009 - 13:42
Olé i olé. Que comenci l'espectacle, el gran xou dels seguidors de les consignes dels panegírics made in Revista & company. Visca la "llibertat d'expressió". Visca la "Veu del poble", a ser possible anti-tripartit, anti-socialista, pro-fot-li fort i pro-a veure- qui la diu- més grossa. Tot si val. Quin greu deu saber a alguns la retirada del títol d'alcalde perpetu al "Caudillo", com el troben a faltar.
Per cert, són molt interessants de llegir els articles relacionats amb l'anomenament honorífic del "Tio Sisquet" fets a la Revista l'any 64. No tenen preu. Transfuguisme de la més pura essència.
Visca l'oposició (si pot ser sempre a l'oposició) i "l'associació" empresario-cultural-político-fumarada (si pot ser sempre a l'oposició. Els hi encanta).
Dedicat a les tres Maries ( o són quatre?). | Contestar aquest comentari! | 30/9/2009 - 14:13
Que fácil es decir subimos los impuestos. ¿Es que los políticos no se dan cuenta que estamos mucha gente en el municipio que somos mileuristas y que ya lo estamos pasando muy mal para poder llegar a fin de mes?, y aún debemos dar gracias por tener un trabajo.
Nos suben los impuestos municipales, nacionales, etc. se deben de pensar que todos los trabajadores tenemos trabajos fijos y muy bien remunerados, pues en muchos casos esto no es así.
Antes de subir impuestos, creo que se debería hacer un estudio riguroso y eliminar gastos no necesarios dentro de todos los ámbitos y si después de esto es necesario pues que los suban, pero seguro que serían en menor cuantía.
Llegará un día en que los trabajadores humildes ya no podamos aguantar tantos impuestos. !Que pena!
cancer | Contestar aquest comentari! | 30/9/2009 - 15:00
Contencion economica? No se lo creen ni ellos. Hace dos dias se han gastado un montón de euros en una campaña que no tiene ni pies ni cabeza y ahora vienen con esto.
No aumento de plantilla. Que van a hacer que con todos los familiares y enchufados de los regidores que son los que entran en el ayuntamiento cuando a ellos les apetece?
Señores sociatas a quién quieren engañar?
Otra cambrilenca en crisis | Contestar aquest comentari! | 30/9/2009 - 15:09
I els DESMESURATS sous dels regidors (tan del govern com de l'oposició), tambè es congelaran?
O, potser fins i tot es reduiran?????????????????
mestral | Contestar aquest comentari! | 30/9/2009 - 15:24
Els regidors, alcalde a part de la pasta que cobren tambe continuaran cobrant la pasta dels plens. Rebaixa per tots, pero per vosaltres primer.
Arnau | Contestar aquest comentari! | 30/9/2009 - 16:55
Governar amb diners és molt fàcil, però com que se'ls han gastat a dojo, ara a pagar tots.
Un ciutadà | Contestar aquest comentari! | 30/9/2009 - 17:00
El primer que haurien de fer és baixar-se el sou els politics. No hi ha dret. Ells tant tranquils i nosaltres a patir per arribar a final de mes. El que passa en aquest poble és vergonyós. No em vull posar en temes politics perquè no hi entenc, però tant a Cambrils, com a Catalunya i a Espanya passa el mateix i curiosament manen els mateixos. No sé pas on arribarem
Escurat. | Contestar aquest comentari! | 30/9/2009 - 17:21
jo no puc pagar més
jove hipotecada | Contestar aquest comentari! | 30/9/2009 - 17:29
Aquesta mala gestió de l'equip de govern l'haurem de pagar-la tots els ciutadans, perjudicant de forma especials a les classes més populars i treballadores, la majoria dels afectats votants dels partits que governen. I és que els impostos indirectes que hauran d'aplicar són implacables amb els més febles. Això sí, a l'hora de votar queda molt bé ser progressiste, després a aguantar les garrotades.
Un content | Contestar aquest comentari! | 30/9/2009 - 17:40
Els nostres polítics saben que en alguns municipis el polítics s'han rebaixat el sou???
medidas | Contestar aquest comentari! | 30/9/2009 - 18:03
Perfecto, sí señor. Esto es socialismo al más puro estilo: Todos iguales por abajo en economía, en enseñanza, en derechos. Creen que para ayudar al pobre hay que despojar al rico. Despidámonos de la clase media que tanto costó crear en "este país". La clase media, colchón amortiguador de todo sistema, se empobrece a marchas forzadas. Forzadas por la subida de tanto impuesto y tanta tasa. El socialismo se sabe de memoria esta canción: Si quieres que yo te quiera ha de ser a condición que lo tuyo sea mío y lo mío tuyo no.
pitopato | Contestar aquest comentari! | 30/9/2009 - 18:29
Arran del comentari fet per "Dedicat a les tres Maries ( o són quatre?)" la redacció de la Revista Cambrils vol precisar que és impossible llegir articles de la Revista de l'any 1964 ja que durant tot aquell any la Revista no va sortir al carrer. La primera etapa de la Revista va durar des del setembre de l'any 1953 al desembre de l'any 1963 i la segona etapa es va reprendre el febrer de l'any 1965.

De totes maneres agraïm l'aportació i el seguiment que fan tots els lectors de Revista Cambrils Diari Digital ja que entre tots fem aquest mitjà més gran. Gràcies a tots.
Nota de la redacció | Contestar aquest comentari! | 30/9/2009 - 18:48
Dedicat a les tres Maries ( o són quatre?) em sembla que ja sabem tots qui ets. Ahir tu també vas estar al ple i molt alterat per cert.
i els tri-partits ( o son quatre) | Contestar aquest comentari! | 30/9/2009 - 19:09
Estos de la foto que presuntamente beben agua. parece que beben otra cosa y se les subio ala cabeza para subir impuestossssssss. SUERTE QUE TIENEN FECHA DE CADUCIDAD
orujo gallego transparente como el agua | Contestar aquest comentari! | 30/9/2009 - 21:07
A LA REVISTA CAMBRILS:

No us deixeu intimidar, per "personatjes" com el firman: "Dedicat a les tres Maries"

Mols pobles -no ciutat- voldrien tenir uns medis, revista i diari digital, com tenim a Cambrils.
ANIM I ENDAVANT | Contestar aquest comentari! | 30/9/2009 - 21:33
Última hora: la regidora d'Hisenda de l'Ajuntament de Cambrils, nominada al Nobel d'Economia.
Fari | Contestar aquest comentari! | 30/9/2009 - 22:36
I el superavit, anunaciat a "bombo y platillo", on és?. Entre el Benaiges i el Zapatero ens fotran a la misèria.
Pablito | Contestar aquest comentari! | 30/9/2009 - 22:43
jo ja he marxat del polbe, he anat al del costat i estic mes trankil i pago menysssssssssssssssssssssssssssssss
ex vilero | Contestar aquest comentari! | 1/10/2009 - 8:26
D'aquesta mala gestió també n´és responsable l'oposició que ha anat callant i solament s'ha interessat per afers secundaris sense cap trascendentalitat. És inacceptable el paper que han fet i fan. Assistim a una complicitat clara i manifesta.
PENA | Contestar aquest comentari! | 1/10/2009 - 10:08
Ex vilero, som ja uns quants que volem fer el que tú només per no asistir al triste espectacle que ens donen els politics que tenim. S'ha descubert una matèria més dura quel ciment i és la cara que tenen.

Que comencin per baixar-se el sous i eliminin càrrecs innecesaris.
Juroquemevoyalamontaña.com | Contestar aquest comentari! | 1/10/2009 - 11:35
Falten nous partits a l'ajuntament i aires nous. Sempre són els mateixos i aquí tenim els resultats.
Un ciutadà | Contestar aquest comentari! | 1/10/2009 - 12:11
cada tancan mes empresas.. de on sortiran els diners? el ciutada ja no pot mes!!! a mi qui m'arregla els meus problemas? 420€ per exemple???? totom ho pasa malament menys els politics i els funcionaris... esclar..
audi | Contestar aquest comentari! | 1/10/2009 - 19:00
Cansada:
Gràcies pel comentari. Sembla que ho oblidin.
La Catalunya Optimista | Contestar aquest comentari! | 1/10/2009 - 19:20
PENA:

Qui mana mana. M'he cansat d'escoltar a la oposició criticant les despeses i l'increment de personal. ¿Segur que vius a Cambrils? Si es així procura mirar alguna cosa més que TV Benaiges.
A10 | Contestar aquest comentari! | 1/10/2009 - 19:56
Ja m'he cansat d'escoltar a l'oposició criticant i criticant. Que donin exemple i renunciïn al 50% del sou. Llavors els votaran i seran al govern de la ciutat. Mentre no facin això, no tindran mai credibilitat. Però ja se sap, alguns per anar un cop o doa al mes a l'ajuntament, cobren més que a la seva empresa mileurista.
Xupoptero | Contestar aquest comentari! | 1/10/2009 - 22:42
La revista de publicitat (socialista, és clar) que paga l'Ajuntament segur que no la retiren
Mata Rates | Contestar aquest comentari! | 5/10/2009 - 10:52
Per cert algú em pot dir que ha passat amb la cámara dels temps a Tv3,com és que mai surt la de Cambrils? i quin cost té això a l'ajuntament.
La Parellada | Contestar aquest comentari! | 5/10/2009 - 11:40
aqueeeets? socialistess? ja ja ja ja aja ja....que bo.
k si k si, el que dieu | Contestar aquest comentari! | 5/10/2009 - 20:15
L'altre dia vaig sentir per ràdio un Ministre que deia que ell estava ubicat a la classe mitjana, vaig pensar que jo, treballadora, devia estar ubicada a la classe sots-baixa, perquè m'imagino que el meu sou no deu arribar ni a la sola de la sabata del del Ministre, i de tots els polítics del nostre país, que a part del sou com a tal, cobren de mil i un altres llocs. El problema ha estat la mala gestió econòmica d'aquest país, i els que sempre sortim rebent de tot plegat som els treballadors que cobrem un sou, un sou miserable sense augments ni beneficis, que aguantem tots els dropos d'aquest país. Paguem tots els impostos, no veiem ni un sol cèntim amb negre i literalment ens tenen enganxats pels "collons" i la majoria de tots nosaltres a sobre estem hipotecats. Amb els nostres impostos paguem les escoles, els hospitals, les carreteres, les autopistes, tots els serveis d'aquest país i a tots els aturats, que amb tots els respectes a alguns d'ells, els altres han viscut uns anys cobrant tants diners en negre, que potser jo no els veure mai a la meva vida i el què és segur a la meva nòmina no. Ara diuen que som la classe "mitjana" els que ens ressentirem de la crisis, però si la classe mitjana és la dels Ministres, ja se'n poden ressentir, el problema és que som la classe sots-baixa els que ens ressentirem, els que cobrem un sou i paguem cada mes els nostros impostos i no podem amagar ni un sol cèntim.
Treballadora | Contestar aquest comentari! | 8/10/2009 - 14:36
Molta contenció: però els sous dels polítics, els càrrecs de confiança....; aquí res de contenció.
Tatono | Contestar aquest comentari! | 8/10/2009 - 14:55

 PUBLICITAT  PUBLICITAT
a
 PUBLICITAT  PUBLICITAT
aaaa aaaa aaaa
a
 PUBLICITAT  PUBLICITAT
aaaa aaaa aaaa
a
 PUBLICITAT
aaaa
a
 PUBLICITAT
a
 PUBLICITAT
a
 PUBLICITAT
a
a

NOTÍCIES RELACIONADES


 7 mesos després | dijous 29 abril '10

Els veïns de diferents barris cambrilencs i l'alcalde es reuneixen per tractar la pujada de l'IBI
2 comentaris

 6 mesos després | dimarts 23 març '10

Les associacions veïnals demanaran a l'alcalde una rebaixa de tots els impostos municipals
32 comentaris

 4 mesos després | dimecres 10 febrer '10

L'alcalde assegura que l'any 2011 es congelarà l'impost de béns immobles
70 comentaris

 3 mesos després | divendres 8 gener '10

Les associacions de veïns de Cambrils reclamen una baixada de l'IBI
44 comentaris

 3 mesos després | dimarts 15 desembre '09

Els veïns del Molí de la Torre denuncien un increment de l'IBI del 96% en els darrers 12 anys
11 comentaris

 2 mesos després | dijous 3 desembre '09

CiU critica que l'equip de govern "ha anat gravant als cambrilencs molt per sobre de l’increment de l'IPC"
16 comentaris

 2 mesos després | dimecres 2 desembre '09

El govern municipal aprova la pujada de l'IBI i de la taxa d'escombraries per al 2010 sense acceptar cap de les al·legacions presentades
35 comentaris

 3 setmanes després | dilluns 19 octubre '09

El PP demanarà la congelació de l'IBI, de la taxa d'escombraries i la rebaixa de l'1% en la resta d'ordenances
13 comentaris

 3 setmanes després | dilluns 19 octubre '09

CiU presentarà al·legacions a les ordenances fiscals per recolzar el comerç, la indústria i les empreses locals
3 comentaris

 3 setmanes després | dijous 15 octubre '09

L'Ajuntament aprova l'increment del 4,4% de l'IBI i de la taxa d'escombraries per al 2010
40 comentaris

 1 dia després | dijous 1 octubre '09

L'oposició adverteix que l'IBI s'haurà incrementat un 48% entre els anys 2005 i 2012
19 comentaris
  + COMENTADES     + LLEGIDES     EDICIÓ 2973 (30/9/2009)  

q
revista cambrils


Associació Cultural REVISTA CAMBRILS
C/Sant Placid, 7 (baixos) | 977 79 43 43

revistacambrils@revistacambrils.cat
43850 Cambrils (Tarragona)
© Tots els drets reservats 1996, 2017

 
OJD Interactiva:
 
Membre de:
 
   
Associat a l'àrea digital
Membre de:
acpg

Amb el suport de: