Informació general

El ple ordinari aprova la creació de l'Institut Municipal d'Esports

Per Berta Ruiz

El nou Institut Municipal d'Esports millorarà la gestió, la planificació i l'eficàcia de l'Àrea d'Esports

El ple ordinari del mes de juliol celebrat ahir al vespre a la sala de plens va tenir com a punt destacat l'aprovació inicial de la constitució de l'Institut Municipal d'Esports. Aquest punt va ser aprovat amb els vots a favor de l'equip de govern, de la PLIC i el vot del regidor no adscrit Iñaki Carnero. CiU i PP es van abstenir.

Millorar la gestió i eficàcia de l'àrea d'Esports

El regidor d'Esports –Joan Recasens– va donar detalls de la constitució d'aquest Institut Municipal d'Esports. Segons va explicar Recasens, "en el nostre pla de mandat una de les principals propostes de govern era la constitució d'aquest Institut Municipal d'Esports, per tal de millorar la gestió, la planificació i millorar l'eficàcia de l'Àrea d'Esports". Una àrea que, segons va dir, "comença a tenir moltes instal·lacions que són molt utilitzades per moltes entitats, on a banda de les seves activitats també s'hi organitzen molts tornejos, concentracions... Per tant, veiem prioritari la creació d'aquest institut".

Un institut, que tindrà un Consell rector on hi estaran representats tots els grups polítics municipals, però que a més, també hi estaran representats els usuaris. Tal i com va afegir Recasens, aquest institut tindrà la novetat d'un Consell de participació, consulta i col·laboració, on hi haurà dos vocals representants dels centres d'ensenyament cambrilencs, dos representants de les AMPES dels centres escolars i dos representants de les entitats esportives locals. Per tant, tal i com va dir Recasens, "la societat civil entra a gestionar conjuntament amb els grups polítics aquest institut municipal". Aquest Consell de Participació, consulta i col·laboració també haurà d'escollir un president i haurà de treballar en "fer propostes per tal de millorar la gestió, millorar l'organització i projectes ".

Promoure l'activitat física i l'esport escolar

Els objectius principals d'aquest Institut Municipal de l'Esport seran la promoció de l'activitat física i l'assessorament a l'esport escolar; la promoció i la planificació de les instal·lacions, la construcció de noves i l'ús d'aquestes. La coordinació i el suport a totes les entitats". Recasens va assenyalar que, "aquest és un pas més en el canvi de gestió, per buscar la millor eficàcia i eficiència".
Ara s'ha fet l'aprovació inicial de constitució, després hi haurà un mes per presentar al·legacions i finalment es farà l'aprovació definitiva. Es preveu que aquest nou institut es pugui posar en marxa l'1 de gener de 2010.

Més projectes d'instal·lacions esportives

En la roda de premsa prèvia al ple, el regidor d'Esport també va donar compte de tots els futurs projectes de noves instal·lacions esportives que s'han de dur a terme. Recasens va explicar que ja s'està treballant en el projecte bàsic per construir una nova galeria de tir, les obres de la qual podrien començar aquest mateix any. També s'està treballant en el projecte dels vestidors dels camps de futbol, que es licitarà enguany i podrien entrar en funcionament la temporada 2010-2011.

Recasens també va comentar que s'està treballant en el cobriment de les pistes poliesportives que estan situades a la zona esportiva del camp de futbol, "perquè ens trobem amb dos pavellons que estan col·lapsats". Més projectes importants seran la reordenació urbanística de tota la zona esportiva i les obres de la tercera fase del Parc del Pinaret, que estarà dedicada íntegrament a l'esport. A banda, també s'està treballant en el projecte de Cambrils Badia –que estarà dedicat als esports de raqueta– i al Club Vilafortuny que estarà dedicat a temes d'aigua.

Abstenció de CiU i PP

La portaveu de CiU –Mercè Dalmau– va valorar positivament que es tingui en compte a la societat civil en aquest projecte, per tal de "donar-li veu", tot i que va posar en dubte el funcionament de l'organigrama d'aquest nou institut i va preguntar si es crearia una nova figura de gerent i quin encaix tindrien el coordinador de l'àrea i el tècnic d'esports. A aquesta qüestió, Joan Recasens va dir que "la regidoria no desapareix encara que es munti l'institut. El coordinador serà l'enllaç entre l'institut i la regidoria, mentre que la resta del personal passarà a l'institut". D'altra banda, segons va apuntar Recasens la tècnica d'Esports farà les funcions gerencials i serà "el cap visible de l'institut. De moment, no posarem cap gerent, i ens posarem a caminar amb la gent que tenim. Més endavant ja es veurà si fa falta un gerent o no", va assenyalar el regidor d'Esports.

En aquesta mateixa línia, la portaveu del PP –Carme Cros– també va criticar que es contempli la creació de la figura de gerent en aquest institut. Segons Cros, "primer es crea una nova figura. Primer mantenim el personal de la casa i després es va augmentant la plantilla". La regidora popular també va criticar que l'institut es posi en marxa amb un dèficit de 530.000 euros.

A aquestes consideracions, Recasens va respondre que de moment no es nomenarà cap gerent, tot i que aquesta figura hi és present a tots els instituts municipals de l'esport. Sobre el tema del pressupost, el regidor d'Esports va comentar que, "quan es munta això és obligat tenir un pressupost. Aquest pressupost és el que té la regidoria. I és clar que la regidoria té dèficit, perquè tenim moltes instal·lacions que funcionen moltes hores al dia i les fan servir moltes entitats i això és molt costós". En aquest punt, Recasens va afegir, "per això posem en marxa l'institut, per millorar en la gestió de les instal·lacions, poder-les utilitzar en les hores en què no es fan servir i que es pugui rebaixar aquest dèficit. Tot i que ja sabem que la regidoria és deficitària perquè té moltes despeses".

Comenta aquest article