Informació general

El govern municipal presenta el programa d'inversions per enguany que puja als 20 milions d'euros

Per Lluís Rovira i Barenys, Berta Ruiz

Una de les adquisicions que es contempla dins del programa d'inversions d'enguany és la dels edificis contigus a la torre del Llimó

El govern municipal va presentar ahir el programa d'inversions per a l'exercici 2008, que contempla tot un seguit d'actuacions per un valor de 20.320.000 euros. 
El finançament per a fer front a aquestes inversions s'ha previst que surti, bàsicament, de préstecs a entitats bancàries amb una quantitat que arriba als 12.904.709 d'euros. La resta són 1.000.000 d'euros de subvenció provinent de la llei de barris; 450.000 d'euros de subvenció provinent del PAM; 650.000 d'euros de subvenció del PUOSC; 4.135.291 d'euros provinents de la venda de terrenys i 1.180.000 d'euros provinent del romanent de la liquidació del pressupost de l'exercici de 2007.

Subhastes desertes

Sobre aquestes xifres, l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges– va explicar que aquestes fórmules de finançament són les mateixes que l'equip de govern ha vingut utilitzant en els darrers anys, és a dir, "l'alienació de patrimoni, les subvencions i la novetat, que per primera vegada en cinc anys, anem a crèdit, perquè la situació econòmica de l'Ajuntament i el seu sanejament permet la utilització d'aquesta fórmula, ja que el nivell d'endeutament és d'un nivell baix i també perquè la situació econòmica dins del mercat ens obliga".
A més, cal destacar que la darrera subhasta de terrenys presentada va quedar deserta per segona vegada i, segons va afirmar Benaiges, "aquesta no és una fórmula que puguem utilitzar pel finançament íntegre de tots els equipaments. Podem utilitzar una part relativament petita, perquè sabem que el mercat no està per alegries des del punt de vista de compra de terrenys".

"El programa d'inversions s'afronta des de la prudència"

Des de l'equip de govern municipal s'afirmava ahir que el programa d'inversions 2008, "s'afronta des de la prudència, donada la situació econòmica actual del país. El muntant total d'inversions d'enguany és un dels més baixos que hem presentat en els darrers anys". De fet, segons explicava ahir Robert Benaiges, aquesta quantia de diners es destinarà a afrontar de manera directa i immediata aquells equipaments i infraestructures ja projectades, tenint en compte també, tot el volum d'obres que s'estan realitzant en aquests moments. Per això, tal i com afirmava Benaiges, "s'ha de fer una temporalització adequada de les obres per tal d'afrontar-les de manera adequada, i també destinar un conjunt de partides, que no són molt elevades, però sí que doten a les àrees dels instruments necessaris per afrontar el mandat amb garanties". D'altra banda, Benaiges també va voler recordar que el programa de govern per aquests quatre anys contempla un total d'inversions entorn els 110 milions d'euros. Enguany, se'n gastaran uns 20 milions d'euros, i la resta es destinarà a fer front a les inversions dels propers anys de mandat.

Principals inversions en les diferents àrees

En l'Àrea d'Educació i Polítiques Actives d'Ocupació la principal inversió es destinarà a la construcció de la segona escola bressol municipal, amb 2.880.000 d'euros. Pel que fa a l'Àrea de Polítiques Socials i Salut, hi ha una inversió d'uns 200.000 euros que es destinaran a la millora de les seves instal·lacions. Dins de l'Àrea de Cultura, Patrimoni, Esports i Lleure cal destacar els 500.000 euros de subvenció a la construcció del campanar de l'església de Sant Pere, i dues importants partides de 800.000 euros cadascuna que es destinaran a la construcció dels vestidors del camp de futbol i també als vestidors de la pista d'atletisme.

En l'Àrea de Joventut i Festes hi destaca una inversió d'uns 150.000 euros que es destinaran a equipaments festius, mentre que uns 70.000 euros més aniran a la compra de material informàtic i també material per a espectacles. Dins de l'Àrea de Promoció de Ciutat i Relacions Cíviques cal destacar principalment els 2.000.000 d'euros que aniran destinats al Pla de Barris i 200.000 euros més que s'invertiran als equipaments de la xarxa de centres cívics. En l'Àrea de Turisme cal destacar tot un seguit d'inversions que aniran a la millora de les platges amb nous contenidors d'escombraries, vehicles, senyalització, mobiliari, noves torres de vigilància i millora de les infraestructures.

Pel que fa a l'Àrea de Desenvolupament Urbà i Habitatge hi destaquen els 3.600.000 d'euros que es destinaran a la compra de patrimoni, tant pel que fa edificis com a terrenys. Entre els edificis es compta amb els annexes a la torre del Llimó i, tal com explicava l'alcalde, també hi ha la possibilitat de comprar el Museu Agrícola de la Cooperativa.

En l'àmbit d'Espai Públic, Paisatge i Medi Ambient cal destacar els 1.500.000 d'euros per a la tercera fase del Parc del Pinaret, els 400.000 euros per al tancament i enjardinament del recinte de l'Ermita; els 300.000 euros per a la renovació de l'enllumenat; els 200.000 euros que es destinaran a noves zones enjardinades; els 600.000 euros que aniran a la millora del barri de l'Eixample Platja; els 700.000 euros per a la segona fase de l'avinguda de Vilafortuny; els 200.000 euros que s'invertiran en nou mobiliari urbà i els 2.000.000 d'euros que es gastaran en la pavimentació i urbanització de carrers i camins, entre d'altres projectes. En quant a l'Àrea de Protecció Ciutadana i Mobilitat cal destacar principalment els 500.000 euros d'inversió en equipaments per al cos policial. Finalment, pel que fa a l'Àrea d'Hisenda i Gestió Estratègica s'hi destinaran uns 670.000 euros per a la millora de les infraestructures de l'administració general com: infraestructures informàtiques i telefonia, gestió interna de servidors i programari, internet i intranet.

Preocupació pel préstec de 12 milions d'euros

El pressupost d'inversions va ser aprovat en el ple extraordinari que es va celebrar ahir al migdia, amb els vots a favor de l'equip de govern. D'altra banda, CiU i PP hi van votar en contra i la PLIC es va abstenir. En la discussió d'aquest punt els regidors de l'oposició van retreure al govern la falta de diàleg a l'hora d'elaborar aquest pla d'inversions per enguany.

Xavier Martí (PLIC) va remarcar que no s'havia convocat cap junta de portaveus "ni s'havia fet cap reunió informativa sobre aquest tema". A banda, Martí va manifestar la preocupació de la PLIC pels més de 12 milions d'euros corresponents al préstec que demanarà l'Ajuntament.

En la seva intervenció, Carme Cros (PP) va avançar el vot en contra del PP ja que considera que no hi ha la contenció de la despesa que hi hauria d'haver, "hi ha partides desmesurades i, per altra banda, hi ha poca inversió en equipaments i escassa previsió en el departament de Política Social i Salut. La construcció de l'escola bressol és necessària però el seu cost és desproporcionat com també ho són els pressupostos per als vestidors de la pista d'atletisme i dels nous camps de futbol". Cros també va referència al préstec de 12 milions d'euros i va preguntar sobre la venda de terrenys municipals, "s'han venut o no?".

Mercè Dalmau (CiU) va advertir, primer que tot, que no podien votar a favor d'aquests pressupostos per falta d'informació, "nosaltres prioritzem altres inversions que els hi farem arribar en forma d'al·legacions". Dalmau va insistir en la poca informació rebuda i en que no s'havia convocat la junta de protaveus, "no ens sentim estimats, tal com va dir vostè fa uns dies respecte al govern de la Diputació de Tarragona", La regidora de CiU també va recordar que s'havia anunciat per part del govern municpal que el Pla d'Actuació Municipal (PAM) estaria enllestit el passat mes de març i a hores d'ara, encara no ho està.

Joan Recasens(ERC) es va mostrar satisfet de la proposta d'inversions presentada, "crec que són les inversions que en aquest moment necessita la ciutat". Recasens també va explicar que els nous vestidors de la pista d'atletisme i dels nous camps de futbol tidran entre 2.500 i 3.000 metres quadrats i que disposaran de gimnàs, sala d'acolliment, magatzem i 7 vestidors, els de la pista d'atletisme, i de 12 vestidors, magatzem i graderies els dels camps de futbol.

Salvador Matas(ICV), va remarcar que "hem estat un govern inversor. haurem de fer front a la previsió de molts serveis".

Torn de rèpliques

L'alcalde, Robert Benaiges, va replicar les diferents intervencions dels regidors agraint, primer que tot, la comprensió del regidor de la PLIC al manifestar que les inversions sempre són bones. Referent al tema del préstec va preguntar a la regidora del PP, "no volen que anem a crèdit, no volen que venguem terrenys, ja em diran com farem les inversions. Anem a préstec amb una quantitat que considero prudent". Benaiges va recordar que quan va entrar l'actual equip de govern, l'any 2003, l'Ajuntament tenia un endeutament del 128% i que ara està al 70-80%. Sobre aquest punt cal dir que en una intervenció posterior la regidora de CiU va dir que, segons l'informe de l'interventor, l'any 2002 hi havia un endeutament del 104% i no del 128%. Aquesta apreciació va quedar sense resposta.
L'alcalde va iniciar la rèplica a la regidora de CiU dient-li que s'havia instal·lat en la metodologia cínica per haver dit que li semblaven curioses les inversions proposades pel govern. Benaiges li va precisar que el PSC a la Diputació "ho vota tot a favor per corresponsabilitat i vostés no. A banda, el president de la Diputació no ha volgut formalitzar una junta de portaveus i aquí sí".

La informació per televisió

En un moment de les intervencions del ple, la regidora del PP Carme Cros va manifestar, visiblement indignada, la manca d'informació que rep l'oposició, "vostè dóna molta informació a la televisió i a nosaltres no ens la passa i després ens ridiculitza als plens. No tenim informació perquè no ens la passen, ja està bé".
L'alcalde va dir que ell no volia ridiculitzar ningú, "les intervencions que feu són cosa vostra i si feu el ridícul el feu sols. La recerca de la informació és cosa seva. Té tot el dret d'estar tipa del que vulgui, ara bé, des del meu punt de vista ho fan fatal"

Liquidació del pressupost de l'exercici de 2007

El ple extraordinari d'ahir també va servir per donar comptes de la liquidació del pressupost de l'exercici 2007 i de tots els seus organismes autònoms, així com la incorporació dels romanents al nou pressupost d'inversions per al 2008. La liquidació del pressupost 2007 dóna un resultat positiu de liquidació de 3.904.462 euros. Per tant, un superàvit directe de gairebé 4 milions d'euros, segons afirmava ahir Robert Benaiges. Aquest valorava positivament aquesta dada, ja que segons, va puntualitzar, "el govern de l'Ajuntament ha tingut una especial cura de mantenir criteris de contenció de la despesa, per tal d'equilibrar els mals números que ens vam trobar en aquesta casa. És cert que hem tingut uns anys d'una certa bonança econòmica en relació a ingressos extraordinaris –producte de l'activitat econòmica, sobretot provinent de la construcció–, però des de fa un temps que estem patint una certa recessió d'aquesta activitat. En canvi, la bona gestió econòmica ens porta a aquests resultats".

Robert Benaiges també va donar comptes de la liquidació dels pressupostos dels diferents patronats municipals, tot ells amb xifres positives: el Patronat de Ràdio amb 37.000 euros;  el Patronat de Turisme amb 144.000 euros; el Patronat de Música amb 61.500 euros i el Museu d'Història amb 75.000 euros. El ple va aprovar els diferents expedients per a la incorporació d'aquests romanents.

Comenta aquest article