Informació general

La Policia Local augmenta els efectius destinats a combatre la venda il·legal durant els mesos d'estiu

Per Judit Pinazo, Berta Ruiz



El carrer del Consolat de Mar és un dels punts calents de la venda ambulant il·legal a Cambrils
Quan arriba el bon temps i sobretot durant la temporada d'estiu, la venda il·legal ambulant es fa més visible en carrers i platges del municipi. Tot i que la Policia Local efectua accions en contra la venda il·legal durant tot l'any, és durant els mesos d'estiu quan s'accentuen. Les xifres de material intervingut així ho indiquen. Segons dades facilitades per la Policia Local de Cambrils, des del passat 2 de juliol, és a dir ara fa poc més d'una setmana, s'han aixecat 16 actes, s'han intervingut 520 objectes, 3 bicicletes i 250 CD i DVD, s'han efectuat 6 atestats i s'han efectuat al voltant de 25 denúncies.

De la mateixa manera que l'any passat, la Policia Local va destinar un bon nombre d'agents a efectuar accions preventives i repressives. Les accions preventives les efectua diàriament una parella d'agents de la Policia Local, a la zona de la platja del Cap de Sant Pere a tocar amb Salou, ja que aquesta és una de les zones més conflictives, pel que fa a la venda il·legal al municipi. Els agents, que formen part dels reforços de plantilla per a la temporada d'estiu, patrullen, entre les 6 de la tarda i les 2 de la matinada, a peu per la platja i amb cotxe camuflat pels voltants de la zona del Cap de Sant Pere. Tal i com explicava el sotsinspector de la Policia Local de Cambrils –Josep Muñoz–  l'objectiu d'aquestes patrulles és sobretot la de dissuadir els venedors, però també per recollir informació per localitzar les diferents tipologies de venedors, que cada vegada són més.

Per altra banda, entre les 10 del matí i les 6 de la tarda, els encarregats de controlar la venda il·legals són els agents de la patrulla de costes, un total de 8 agents, dividits en dues zones la de la costa Llevant i la de la costa Ponent. Aquests agents habitualment van a peu, la qual cosa els permet, per exemple, actuar a al mateixa platja.

També es realitzen batudes esporàdiques amb agents de paisà i accions conjuntes amb la Policia Local de Salou, sobretot en la zona que limita amb el terme municipal veí.

Problemes amb la reincidència

Un dels problemes més greus de la venda il·legal és la difícil tasca de la Policia per evitar que els venedors il·legals, un cop enxampats, tornin a reincidir. Però la realitat és que els mecanismes legals que existeixen són molt restrictius i no permeten evitar dissuadir la presència de venedors al municipi. En el cas dels venedors il·legals que no tenen cap tipus de documentació, la Policia Local hauria de procedir a la seva detenció i avisar la Policia Nacional perquè se'n faci càrrec, ja que són els que en tenen la competència. Però segons explica Muñoz, sovint la mateixa Policia Nacional és qui diu que no se'n pot fer càrrec i després de 72 hores de detenció a la Policia Local no li queda més remei que deixar-los en llibertat.

Sancions poc contundents

Un altre dels problemes per evitar la venda il·legal són les sancions que s'apliquen als venedors il·legals. Cada municipi aplica les sancions segons l'ordenança corresponent. La presència de venedors il·legals depèn en bona part de les sancions que aplica cada Ajuntament i en el cas de Cambrils, per exemple, són més baixes que en municipis veïns com Salou o Mont-roig. Segons Muñoz, potser si els preus de les multes fossin més elevats, alguns venedors s'ho pensarien dues vegades.

Un cop pagada la multa els venedors poden recuperar el seu material i, és clar, tornar-lo a posar a la venda, excepte en el cas dels DVD i CD que no es retornen i s'envien  a la Guàrdia Civil, que és l'encarregada de destruir-los.

Estudi de la Cambra de Comerç de Reus sobre la venda il·legal

D'altra banda, el passat 10 de juliol es va presentar l'"Estudi jurídic de la Cambra sobre la venda il·legal" al saló de plens de la Cambra de Comerç Indústria i Navegació de Reus, a càrrec de l'advocada i autora de l'estudi Cristina Budí i amb la presència del president de la Comissió de Comerç Interior –Dídac Rodríguez–.

Aquest informe –encarregat per la Cabra de Comerç de Reus– és un recull exhaustiu d'anàlisi de les lleis comunitàries i estatals i a nivell municipal, amb una consideració més particular sobre les normatives de Reus, Cambrils i l'Hospitalet de l'Infant. Una de les principals conclusions i demandes que s'extreuen d'aquest estudi és que les normatives han d'anar acompanyades de mecanismes d'execució i, en aquesta línia, la proposta de la Cambra passa per demanar més efectius policials i més especialitzats en la matèria per abordar aquesta situació.

Salvador Colom, president de la Unió de Botiguers:
"Si no fem alguna cosa sembla que la venda il·legal ambulant està empitjorant cada vegada més"

Sobre la problemàtica de la venda il·legal, el president de la Unió de Botiguers de Cambrils –Salvador Colom– va explicar a Revista Cambrils Diari Digital que "si no fem alguna cosa sembla que està empitjorant cada vegada més". Segons Colom "cada vegada hi ha més venedors il·legals pel Port i sembla que cada vegada estan més ben organitzats". Tot i això, segons va explicar Colom, enguany "hi ha més efectius policials i fan esforços per fer-hi front, però és insuficient, ja que falten més agents. Són molts venedors i hi ha una feinada per eradicar la venda il·legal ambulant". Des de la Unió de Botiguers es preveuen noves reunions amb l'Ajuntament, coincidint ara amb el canvi de regidories, per tal de parlar sobre aquesta problemàtica i plantejar mesures. En aquest sentit, Salvador Colom va explicar que possiblement es posarà en marxa alguna campanya informativa, amb el suport de la Policia Local.

Comenta aquest article