Informació general

La Torre del Llimó ha tingut un cost total de gairebé 5,5 milions d'euros

Per Lluís Rovira i Barenys

Aspecte actual del recinte de la Torre del Llimó

La Torre del Llimó ha tingut un cost total de 5'452 milions d'euros comptant totes les partides, des de l'adquisició de les finques, passant pels costos judicials que hi va haver entremig a causa de la reclamació dels propietaris i acabant per l'adaptació i moblament d'aquest nou equipament municipal. Aquesta xifra la va donar la regidora de Promoció Econòmica, Ana López, en l'apartat de preguntes pendents del ple d'aquest passat dimarts.
Aquesta xifra es desglossa en diferents apartats. El cost de l'adquisició de la finca amb la Torre i els tres edificis va suposar un preu de 2.695.589, 01 euros l'any 2008, que és el preu que va fixar el jurat de l'expedient d'expropiació forçosa que s'hi va aplicar. Els propietaris van reclamar via judicial i el 5 de juny de 2012, el Tribunal Superior de Justícia va dictar que s'havia d'abonar una diferència de 829.467,13 euros als propietaris amb la qual cosa el preu de la finca amb la Torre i els tres edificis passava a ser de 3.525.056,14 euros.
A això s'hi ha d'afegir el cost de les obres d'adequació, que van pujar a 1.889.986, 57 euros i el cost del mobiliari, que ha sumat 37.249,59 euros més. Així doncs, sumant totes les quantitats, surt un valor total de 5.452.292,3 euros.

La Torre del Llimó, un joc de despropòsits

L'adquisició i posterior condicionament de la Torre del Llimó per part de l'Ajuntament ha estat un llarg viacrucis. L'Ajuntament va adquirir els immobles i patis de l'anomenada Torre del Llimó dins del Pla de Barris del Barri Antic i ho va fer per la via de l'expropiació forçosa. Això va ser l'any 2008 i les obres de condicionament no van començar fins el 2010. Aquestes obres van quedar paralitzades durant mesos, en el mandat 2011-2015, per motius econòmics. Finalment es van reprendre i l'edifici va quedar llest per a la seva obertura abans de les eleccions municipals de 2015, però tot i anunciar-se la posada en marxa d'un viver d'empreses en aquesta infraestructura no es va arribar a concretar i no ha estat fins enguany que s'han habilitat espais per a co-working, a part d'acollir l'àrea de Promoció Econòmica de l'Ajuntament i el servei setmanal de l'OMIC.

El tema dels usos d'aquest espai també ha donat molt de sí. En un principi es parlava de que acolliria el centre cívic del Barri i al llarg dels anys, des de l'Associació de Veïns el Portal del Barri Antic s'ha reclamat un espai per a usos socials sense que a hores d'ara ho hagin aconseguit. L'any 2010, el llavors regidor de Promoció Econòmica Oliver Klein parlava de que la Torre del Llimó podria acollir activitats de caire cultural com ara recitals de poesia, música. També havia d'acollir la seu de l'Entitat Firal, organisme consultiu municipal que a hores d'ara fa al menys un parell d'anys que no es convoca i que tal com va anunciar fa poc en un ple la regidora de Promoció Econòmica Ana López, no hi ha la intenció de fer-ho en un futur immediat. També cal assenyalar la proposta que llançava el grup local d'ERC abans de les eleccions municipals de 2011 que parlava d'ubicar a la Torre del Llimó una "fàbrica d'artistes".

Pel que fa al tema econòmic, la Torre del Llimó també ha protagonitzat moltes notícies. L'adquisició per expropiació forçosa i la posterior reclamació dels propietaris va suposar, finalment, que l'ajuntament hagués d'afegir aquests 800.000 mil euros i escaig al preu inicial, com ja s'ha explicat anteriorment. Però no només ha estat aquest el punt més xocant de tot plegat ja que dels 2,7 milions d'euros que l'ajuntament va pagar, en el mandat 2007-2011, per a l'expropiació d'aquestes propietats, 1,5 milions d'euros provenien dels diners corresponents al crèdit FOMIT per remodelar el barri de la Llosa que es van desviar per aquesta finalitat.

Comenta aquest article