Societat

Rafa Pérez (Associació Aixopluc): "Hi ha una absència de preparació davant la mort"

Per Berta Ruiz

Loli Domínguez i Rafa Pérez són membres de l'Associació Aixopluc Centre d'Escolta Activa de Cambrils

L’Associació Aixopluc Centre d’Escolta Activa de Cambrils va néixer ara fa dos anys, el gener de 2015. Formada per un grup de persones voluntàries, l’entitat es dedica a donar suport emocional i acompanyament a les persones en el seu procés de dol, derivat de la pèrdua d’un ésser estimat, de pèrdues emocionals de qualsevol tipus o pèrdues de feina. L’objectiu és acompanyar i donar suport a les persones que pateixen i, sobretot, escoltar i empatitzar amb el dolor de l’altre.

Una de les impulsores de l’entitat va ser Loli Domínguez que, arran d’una experiència personal viscuda d’un procés de dol en el què va necessitar ajut va creure convenient crear un grup a Cambrils. Els primers passos de l’entitat van ser a l’entorn de l’església de Sant Pere –amb el suport de mossèn Josep Maria Font– i, posteriorment, ja es van traslladar al Centre Cívic Les Basses. Un dels voluntaris que forma part de l’entitat és Rafa Pérez –llicenciat en psicologia tot i que no s’hi dedica professionalment–. Assessorat des del Punt de Voluntariat de Cambrils, Pérez va entrar a formar part de l’Associació Aixopluc perquè tal com explica, "sempre m’ha agradat ajudar a la gent i moltes vegades no saps com. El dol és un tema important, tot i que està absent a la nostra vida. La mort –com tot el que és lleig o allò que no ens agrada–, s’amaga o no se’n parla, però tots ens hi hem de trobar tard o d’hora. A mi em mou que hi hagi un patiment innecessari provocat pel desconeixement. Crec que coneixent, identificant, buscant ajut o aprenent tècniques pots evitar part d’aquest patiment. No podem evitar el dolor il·legítim, però tot aquell que sigui innecessari pel desconeixement, aquest sí em sembla absurd. Feia anys que tenia la intenció de profunditzar en aquest tema, fer-lo actiu en la meva vida, tenir-lo present i treballar-lo. El dol és una cosa per a la què no estem preparats des del punt de vista social, hi ha una absència de preparació davant la mort".

Loli Domínguez: "
La nostra principal funció és escoltar, escoltar i escoltar"

Per a Loli Domínguez, "la nostra principal funció és escoltar, escoltar i escoltar. A més t’omple per dins i et dóna la satisfacció de fer alguna cosa pels demés. La gent ho agraeix molt, perquè el major valor que tots tenim és el nostre temps". Segons ha comentat a revistacambrils.cat, "el que més motiva és que pots ajudar a d'altres persones que estan vivint el que tu has viscut, però no tots vivim el dol de la mateixa manera. Tot i això, els diferents estadis pels quals passa la persona s'acostumen a ser més o menys semblants". L'entitat atén qualsevol tipus de dol, des de la pèrdua d'un familiar, la mort d'una mascota, separacions sentimentals, la pèrdua d'una feina o d'un amic. "Són diferents tipus de manifestacions i de pèrdues, però tot és dol. El que més tractem és la pèrdua d'un ésser estimat", ha afegit Loli Domínguez.

Rafa Pérez:
"No patir sol, alleuja a molt"

Actualment, l'Associació Aixopluc Centre d'Escolta Activa de Cambrils compta amb una desena de persones voluntàries que cobreixen en funció de les demandes de la gent que ho necessiti. Depenent de la disponibilitat de cada voluntari es van repartint les sessions d'escolta que, sempre es fan de forma individual i gratuïta. Segons explica Domínguez, "el primer que et diuen les persones que sol·liciten ajut és que no volen sessions en grup, sinó individual. Hi ha persones que necessiten dues o tres entrevistes, depenent de com es trobin i, d'altres que potser amb una sessió d'escolta ja no necessiten res més". Totes les persones que formen part de l'entitat tenen la seva pròpia formació, però realitzen una formació continuada en el tema del dol. Segons comenta Rafa Pérez, "anem tractant diferents temes que necessitem conèixer, comentem algun llibre o compartim els recursos dins del grup. Nosaltres sempre fem un acompanyament, no fem teràpia ni som psicòlegs. Escoltar, empatitzar, comprendre i estar present amb l'altra persona, aquesta és l'actitud. La comprensió i ser autèntics, això és suficient per aquesta tasca. No patir sol, alleuja a molt".

Comenta aquest article