Informació general

Els pescadors del sector de la llum demanen solucions a la crisi del peix blau

Per Berta Ruiz

Imatge d'arxiu d'una barca de pesca del sector de la llum entrant al port de Cambrils

El sector del peix blau a la demarcació de Tarragona està patint una de les crisis més importants dels darrers anys. La problemàtica gira a l'entorn d'una important baixada del volum de les captures de sardina –al voltant del 20%– i la disminució de la mida del seitó, que són les principals espècies de peix blau que es capturen a les costes tarragonines. A més, en els darrers anys, els pescadors també han hagut de fer front a una disminució progressiva dels seus sous. Per tot plegat, el sector de la llum tarragoní s'ha mobilitzat per demanar que les administracions posin fil a l'agulla per intentar redreçar la situació. De fet, havien previst una jornada de vaga pel passat dilluns 4 d'abril –que va ser desconvocada–, però al llarg d'aquesta setmana han fet diverses mobilitzacions i protestes. Dilluns al matí, els pescadors tarragonins es van concentrar al port del Serrallo, l'endemà dimarts es van manifestar a la subdelegació del Govern espanyol a Tarragona i, ahir dimecres, es va convocar una concentració davant de la delegació territorial del Departament d'Agricultura a Tarragona.

Siscu Gil: "
Fa més de 5 que estem avisant a l'administració que això cada vegada va a menys"

Actualment, el port de Cambrils compta amb dues barques de l'encerclament que pesquen i venen el seu peix a Cambrils, mentre que hi ha dues barques més que tenen la base a Cambrils, però que pesquen el seu peix a Tarragona i treballen des del port tarragoní, segons ha explicat el Patró Major de la Confraria de Pescadors de Cambrils, Siscu Gil, a revistacambrils.cat. Tal com ha comentat Gil, els pescadors del sector de la llum cambrilencs no participen en aquestes mobilitzacions convocades a Tarragona, "perquè no hem estat informats oficialment", però "nosaltres donem el 100% de suport a tot el que facin a Tarragona, perquè és bo pel sector. Actualment, el sector de la llum està molt malament: de sardina n'hi ha molt poca i les mides del seitó són petites". Un dels factors podria ser que hi ha molta quantitat de tonyina vermella que es menja les altres espècies més petites. Tal com ha dit Gil, "fa més de 5 que estem avisant a l'administració que això cada vegada va a menys i l'administració no fa res en aquest cas, amb l'excusa que estem en una crisi molt forta. Les competències les tenen a Madrid i doncs, l'un per l'altre 'la casa sin barrer'. De fet, quan la pesca es portava des de la Generalitat, es feien les coses ben fetes, però quan les competències van canviar, sigui pel motiu que sigui, els pescadors rebem per totes bandes: no ens paguen les vedes, no ens fan els estudis pertinents que s'han de fer i no estem recolzats al 100%. Des de la Generalitat ens diuen que fan el que poden, però estan lligats de mans en aquest tema". Segons ha valorat Gil, el sector està patint moltes dificultats i una crisi molt important. "El que demanem és que es faci un estudi exhaustiu sobre la problemàtica que tenim  i que ens donin més suport", ha comentat el Patró Major de la Confraria de Pescadors de Cambrils.

L'institut de recerca francès IFREMER apunta a canvis ambientals de gran abast

En els darrers mesos s'han produït diverses reunions entre els pescadors i la Generalitat per cercar mesures de consens entre el sector pesquer i científics per fer front a la crisi del peix blau. El passat 8 de març, la Direcció General de Pesca i Afers Marítims del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va convocar una taula de discussió sobre mesures urgents per un Pla de Millora de la Competitivitat del Sector de la Llum a Catalunya. La reunió va comptar amb científics del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i de l'Institut Français de Recherche pour l'Exploitation de la Mer (IFREMER) que van presentar els darrers estudis disponibles sobre les possibles causes del declivi del peix blau i la reducció de la grandària del seitó i la sardina. L'institut de recerca francès apunta a canvis ambientals de gran abast com a possible causa d'aquesta crisi pesquera, la qual cosa limitaria les opcions d'una resolució ràpida de la problemàtica. En aquesta trobada també hi va participar un grup d'experts de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims, representants de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors (FNCCP) i representants de les Federacions Provincials de Barcelona, Tarragona i Girona.
Es va incidir en el disseny d'un pla de millora de la competitivitat del sector que haurà d'abordar des d'aspectes biològics fins a la comercialització, la millora del producte, la reducció de costos de producció, els aspectes socials i el reforç dels controls. També es va informar que el Departament ha sol·licitat al MAGRAMA un increment dels ajuts en concepte de paralització temporal de l'activitat pesquera (vedes) a càrrec del nou Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP) per al proper període d'aturades biològiques.

Comenta aquest article