Informació general

Preocupació dins del sector pesquer per la disminució de les espècies i les captures

Per Berta Ruiz

Moll de pesca a l'inici de la veda d'arrossegament, el mes de maig de l'any passat

El ple ordinari, celebrat aquest passat dimarts, va aprovar per unanimitat una proposta d'acord relativa al model pesquer català. El text, que va ser presentat des de l'equip de govern, va comptar amb el recolzament de tots els grups polítics del consistori. Segons el text de la moció, "la Reforma de la Política Pesquera Comuna, que es va aprovar el desembre de 2013, va introduir la possibilitat de fer vedes biològiques finançades a raó de 180 dies. En aquest programa s'ha establert de forma, gairebé exclusiva, la competència en la gestió de les vedes biològiques al govern de l'Estat. Fa uns dies, al mateix temps que s'informava per part de l'Instituto Español de Oceanografia que en la Mediterrània es troben un 90% de les espècies pesqueres sobreexplotades, es feien manifestacions sobre que les vedes dels anys 2014 i 2015 no es finançarien retroactivament (malgrat que aquesta possibilitat està recollida en el propi Reglament). A més, tot apunta que per aquest exercici 2016 obligaran a realitzar vedes d'un mínim d'un mes on solament es finançarien 15 dies de veda".

Disminució de les espècies i de les captures

Per altra banda, el text també deixa palès la preocupació arreu de la costa tarragonina, pel gran descens d'algunes captures com és el cas del seitó o la desaparició d'altres com la sardina. "Davant d'aquesta greu situació, el sector pesquer porta molt temps demanant a totes les administracions la necessitat que es realitzin estudis científics per esbrinar què ha ocasionat en aquests darrers anys aquesta progressiva disminució tant d'espècies com de captures", segons apuntava el text de la moció. Per tot plegat, "aquest Ajuntament considera que cal recolzar aquestes reclamacions justes per part del nostre sector pesquer i aconseguir el finançament de les vedes biològiques, així com encarregar els estudis biològics pertinents".

Suport de tots els grups de l'oposició

En el torn d'intervencions, el regidor de l'Assemblea de Cambrils –Ivan Sanz– va lamentar el patiment que està suportant el sector primari, en aquest cas, el sector pesquer i va afirmar que la progressiva disminució de la filera de barques al port és una imatge "molt dura". Per tot plegat, Sanz va demanar que l'Ajuntament posi totes les eines que tingui al seu abast per ajudar i recolzar el sector.

També amb un sentit de vot favorable, el regidor del PP –David Chatelain– va apuntar que des del seu partit ja es va presentar una moció similar l'any 2010, i que cal "defensar els interessos dels pescadors".

En una línia similar, des de C's van donar suport a la moció i el seu portaveu –Imanol Rico– va instar a que es realitzin els estudis necessaris per combatre aquesta problemàtica.

Finalment, per part de l'NMC, Oliver Klein també va voler recolzar aquest tema que afecta el sector pesquer local i el de la resta de la demarcació.

Comenta aquest article