Societat

José Martín Ruiz (missioner): "Encara avui en dia, Àfrica és un continent saquejat i tenim un deute pendent amb la gent d'aquests països"

Per Berta Ruiz

El missioner José Martín Ruiz va oferir una xerrada, ahir a la tarda, al Centre Cívic Les Basses

El Centre Cívic Les Basses va acollir, ahir a la tarda, una conferència a càrrec del missioner José Martín Ruiz, autor del llibre "La pobreza extrema". L'acte, emmarcat dins de les accions impulsades pel Consell de Cooperació Cambrils Ciutat Solidària, va servir per presentar la campanya de Mans Unides 2016 "Planta-li cara a la fam: Sembra". José Martín Ruiz és missioner de la Congregació Missioners de la Consolata –d'origen italià–, però que compta amb missioners d'arreu del món. Martín Ruiz té més de 24 anys d'experiència en cooperació a diferents zones d'Etiòpia, on es desenvolupen projectes en col·laboració amb Mans Unides. Tal com va comentar, "a Espanya, fa 57 anys no sobrava res, però tot i així, l'Acció Catòlica Femenina va crear Mans Unides per lluitar contra la fam".

En la seva xerrada, José Martín Ruiz va explicar la seva experiència personal i els projectes que s'han pogut desenvolupar en aquesta zona d'Àfrica per donar resposta als greus problemes d'alimentació. Segons va explicar el missioner, cap als anys 1985-1986, Etiòpia va patir un període de fam extrem que es va saldar amb més d'un milió de persones mortes de gana. "En aquests últims 30 anys s'ha fet un bon treball a Etiòpia, però cal tenir en compte que és un país amb 93 milions d'habitants i que la seva població creix en dos milions de persones cada any. Tenen una agricultura molt pobra i moltes zones estan amenaçades per la fam. Tot i això, s'han fet molts esforços perquè la gent tingui aigua potable i millori la seva alimentació. S'han construït pous i hi ha hagut un progrés que esperem que segueixi endavant i millori", va explicar.

Projecte d'agricultura a Ropi

En concret, el missioner José Martín Ruiz va explicar el projecte d'agricultura que s'ha impulsat a la zona de Ropi. Es va crear un hort experimental, es van fer pous per abastir d'aigua i es va fer un repartiment de les terres en parcel·les. Segons va explicar "el primer any la collita va fer molt bona, perquè és una terra fèrtil al costat del riu, però el segon any, la collita es va perdre per la crescuda del riu i uns forts aiguats. A partir d'aquí vam veure que calia experimentar amb altres coses i com començar a plantar arbres fruiters com: plàtans, papaia, cafè –sense gaire bon resultat–, alvocat, mango, etc. La meva il·lusió és seguir practicant amb altres tipus de plantes i poder plantes més arbres fruiters a d'altres zones a través de petits projectes proposats per Mans Unides. Què s'ha de sembrar? En primer lloc, l'amor. L'amor és Déu, que ho pot tot. És la font de la justícia, la misericòrdia i és la font de la solidaritat. Hem de començar per la solidaritat individual i ser responsables com a persones. Som privilegiats, aquests països han estat saquejats. Encara avui en dia, Àfrica és un continent saquejat i tenim un deute pendent amb la gent d'aquests països. Responsabilitat i solidaritat global a favor de tots els habitants del món. Cal subvencionar projectes d'alimentació, salut i educació. Ens hem de donar la mà per caminar junts".

Comenta aquest article