Informació general

L'Escola Municipal de Música s'obre a la ciutadania

Per Berta Ruiz

Imatge d'una de les actuacions musicals del concert de santa Cecília, el passat dimecres

L'Escola Municipal de Música de Cambrils va presentar, ahir al matí, els seus set projectes musicals per al curs 2015-2016. Aquestes iniciatives, que es van posar en marxa el curs passat amb molt d'èxit, arribaran novament a tots els escolars del municipi, a la gent gran i als aficionats de la música de qualsevol edat. La regidora d'Ensenyament –Montserrat Masdeu– i la directora de l'Escola Municipal de Música –Eva Garriga– presentaven aquestes activitats, ahir en roda de premsa.
En la presentació dels projectes, la regidora Montserrat Masdeu va comentar que, "des de la regidora d'Ensenyament volem que tots els cambrilencs puguin gaudir d'aquests projectes, no només els alumnes de l'escola. Són unes activitats que van començar l'any passat, que van tenir un gran impacte i interès i van arribar a més de 3.000 persones. Estem convençuts que l'Escola Municipal de Música té un gran valor educatiu i cultural. És bo reforçar l'aprenentatge musical, perquè beneficia en l'adquisició del llenguatge dels nens, en les matemàtiques i la seva capacitat intel·lectual. També afavoreix en la sensibilitat de l'alumne, en les seves capacitats emocionals i en la seva autoestima".

Una molt bona acollida dels projectes i increment de les matriculacions

Per la seva part, la directora de l'Escola Municipal de Música –Eva Garriga– va explicar que aquest curs se segueix amb la majoria de projectes que es van posar en marxa el curs passat, donada la bona acollida que van tenir. Segons Garriga, "estem convençuts de la importància d'aquestes activitats en la comunitat educativa de Cambrils. A més, des de totes les escoles i des del Casal Municipal de la Gent Gran ens van demanar la seva continuïtat". Tal com va detallar Garriga, aquests projectes els realitza el professorat de l'escola en el marc de la seva jornada laboral i van més enllà dels ensenyaments que s'imparteixen habitualment al centre, arribant a noves franges d'edats com els infants més petits i les persones grans. Sobre aquestes iniciatives, Garriga va afegir que aquest curs s'ha produït un increment del nombre de matriculacions a l'Escola arran dels tastos que molta canalla va poder fer l'any passat. De fet, aquest curs el nombre d'alumnes és de 319, mentre que en cursos anteriors no s'arribava als 300.

Tal com va detallar Eva Garriga, els set projectes previstos són:

-    Música a les Llars d’Infants: Sessions de 30 minuts integrades a l’horari lectiu de les llars, adreçades a l’alumnat de 2 anys.

-    Corda a les Escoles: Adreçat a alumnat de 1r, 4t, 5è i 6è de primària de les escoles de Cambrils. Un quartet de corda de l’escola es desplaça als centres per mostrar els instruments, explicar la seva història i fer un petit concert amb peces conegudes per l’alumnat.

-    Cantem a les escoles: Adreçat a alumnat de 3r de primària. Consisteix en la preparació i interpretació d’una cantata musical “La vaca pallassa”. El projecte acaba amb un concert on participen de forma conjunta totes les escoles inscrites, acompanyades en directe de músics professionals.
El projecte acabarà amb un concert el 24 de maig, al Palau d'Esports de Cambrils, on  participaran totes les escoles de Cambrils (l’alumnat de 3r canta i el de 2n assisteix com a públic al concert).

-    Producció d’espectacles pedagògics: Adreçat als alumnes de P4 i P5.  Consisteix en escoltar la narració d’una història (Doraemon), relacionat amb un seguit d’intervencions musicals en  directe, i potenciant la participació dels nens i nenes assistents. Participen totes les escoles de Cambrils pel tercer trimestre del curs escolar.

-    Taller de llenguatge musical al Casal de la Gent Gran: Tallers de llenguatge, amb l’objectiu de donar coneixements bàsics per a la comprensió de la notació musical clàssica, així com per a la interpretació de partitures de complexitat baixa. Per altra banda, integrat en el mateix projecte aquest any hi haurà una part de ioga, amb l’objectiu de prendre consciència d’un mateix, de les pròpies possibilitats, i de les reaccions i emocions. Es tracta d’incorporar eines que permetin, per exemple, saber-se calmar quan un està esverat, o agafar ànims positius quan es participa en un  concert.
El projecte de Ioga l’ha redactat i el durà a terme la Sílvia Vidal.

-    Òpera a l’abast: Cicle de xerrades amb l’objectiu de treballar les principals òperes a partir de l’audició o visionat parcial de les mateixes. Cada una de les sessions està dedicada a una òpera en concret i es divideix en diversos blocs segons requereixi l’obra: coneixement inicial de l’autor, contextualització amb l’època, argument de l’obra i audició o visionat dels moments més representatius d’aquesta.

-    Classes de ioga per alumnes d’aprenentatge: Desvetllar el cos amb postures de ioga divertides i senzilles. Prendre consciència de la respiració en cada moment, observar les reaccions de l’estat d’ànim i exercicis col·lectius per interrelacionar-se amb els companys.

La directora de l'Escola Municipal de Música, Eva Garriga, i la regidora d'Ensenyament, Montserrat Masdeu

Comenta aquest article