Societat

L'escola Marinada se suma el projecte internacional Catifa de Sierpinski fent un fractal de 25 metres quadrats

Per Berta Ruiz

Els alumnes de l'escola Marinada van muntar, ahir a la tarda, una catifa de 25 metres quadrats

L'escola Marinada s'ha unit al projecte internacional Catifa de Sierpinski, una activitat col·lectiva i solidària entre xiquets i xiquetes d'arreu del món amb la què es pretén construir un fractal geomètric gegant amb adhesius de colors. La Catifa de Sierpinski deu el seu nom a Waclaw Sierpinski, matemàtic polonès (1882-1969) que va descriure un fractal, per primera vegada, el 1916 –tot i que anteriorment va ser descobert pel seu estudiant de doctorat Stefan Mazurkievicz l'any 1913–. Un fractal és un objecte matemàtic de gran complexitat les parts del qual tenen la mateixa forma o estructura que el tot.

Construcció col·lectiva

El projecte internacional Catifa de Sierpinski es va originar dins del projecte "Juegos y joyas fractales" que un equip organitzador format per –José Luis Rodríguez Blancas (Universitat d'Almeria), David Crespo Casteleiro, Carmen Sánchez Melero (Huercal d'Almeria), Dolores Jiménez Cárdenas (CEIP San Fernando, Almeria),  Lidia García López (IES Francisco Montoya, Las Norias de Daza, El Ejido)– va presentar a Ciencia en Acción 2014 i al CosmoCaixa de Barcelona, el passat mes d'octubre.
La Catifa de Sierpinski es va construint dividint un quadrat en uns altres nou i eliminant l'interior del quadrat que ocupació la posició central, repetint aquest procés en cadascun dels quadrats que queden. En cada iteració, el nombre de quadrats es va multiplicant per 8 i, en canvi, el costat d'aquests és 1/3 de l'anterior. S'obté un objecte geomètric buit –àrea nul·la– però amb un perímetre infinit.

Participatiu de 500 escoles d'arreu del món

Cada centre escolar participant construeix la quarta iteració de la Catifa de Sierpinski, amb 4.096 adhesius, i es coordinen per muntar la cinquena interacció de la Catifa. A l'escola Marinada, el passat dimarts, tots els alumnes del centre –450 xiquets– van elaborar a classe, la segona iteració dels fractals de manera totalment col·laborativa amb adhesius de color verd i lila i, cada grup de vuit alumnes va muntar la tercera iteració de la catifa. Per altra banda, ahir a la tarda al gimnàs del centre, es va procedir a fer el muntatge de la quarta i cinquena iteracions de la catifa. Amb totes les peces es va aconseguir una superfície fractal de 25 metres quadrats. La Catifa de Sierpinski elaborada per l'escola Marinada s'enviarà a l'equip organitzatiu del projecte que, l'any 2016, pretén construir la setena iteració per commemorar el centenari de la Catifa. Es preveu que hi participin uns 500 escoles d'arreu del món i es munti una superfície aproximada de 44 x 44 metres. Aquest projecte final tindrà lloc a la Universitat d'Almeria.

L'objectiu d'aquesta iniciativa, tal com han manifestat des del centre cambrilenc és donar a conèixer el concepte de fractal a través d’un exemple clàssic com és la catifa de Sierpinski, familiaritzar l’alumne amb la seva construcció –basada en la autosimilitud–, desenvolupar el treball manual i visual, fomentar el treball cooperatiu i la interdependència positiva com a manera d’aconseguir una construcció de mida important i educar en valors com la solidaritat, el respecte i la igualtat.

Comenta aquest article