Informació general

Tensió al ple pel polèmic cas Llobet

Per Berta Ruiz

Imatge de tots els regidors de l'equip de govern, ahir al ple

El cas Llobet va tornar a encendre la polèmica al ple d’ahir. Govern i oposició van establir un ampli i extens debat, tens i acalorat en alguns moments, sobre la situació generada per l'apropiació indeguda de més de 92.000 euros per part de l’exregidor d’Hisenda, Ramon Llobet. L’equip de govern va defensar en tot moment, la seva ràpida i contundent acció un cop es van detectar els fets, mentre que l’oposició va demanar majors responsabilitats polítiques i va criticar la manca de control a les empreses municipals. A l’ordre del dia es van debatre dos punts: un sobre el cessament del regidor i les seves responsabilitats i l’altre, per donar coneixement de l’acta de renúncia del regidor.

Mercè Dalmau:
"Tant l’equip de govern com jo no tolerarem cap acció de corrupció i d’apropiació indeguda de fons públics"

Per començar el debat, l’alcaldessa –Mercè Dalmau– va fer un repàs del fet succeït el qual va titllar de “molt greu i detestable” que un regidor s’apropiï indegudament de 92.000 euros que pertanyen als cambrilencs. Dalmau va recordar la celeritat amb la que es va actuar i va manifestar que, “tant l’equip de govern com jo no tolerarem cap acció de corrupció i d’apropiació indeguda de fons públics. No tolerarem cap acció fora de la llei ni cap acció que deixi cap ombra de dubte. Tolerància zero, per això vam fer la denúncia de forma immediata i la destitució fulminant. Per a mi no va ser fàcil perquè tots els regidors de govern tenen la meva confiança. L’equip de govern no es posiciona davant de rumors, però amb proves s’actua amb absoluta contundència i rapidesa”. En aquest punt, Dalmau va recordar el cas d’una altra treballadora de Cambrils Audiovisual que també es va apropiar de diners i que també va ser denunciada i despatxada. Finalment, l’alcaldessa va demanar a l’oposició que estigués al seu costat “en aquesta lluita contra la corrupció. Hem de reforçar la credibilitat de la política independentment d’ideologies. Són accions que es mereixen una lluita conjunta i de respecte per la institució de l’administració local”. D’altra banda, en la seva primera intervenció, l’alcaldessa va recordar a tots els grups que el consell d’administració va aprovar els comptes d’Ingesòl.

Oliver Klein:
"La presidenta d’Ingesòl és l’alcaldessa, que va autoritzar els pagaments falsos de Llobet"

En una primera ronda d’intervencions, el portaveu de l’NMC –Oliver Klein– va manifestar el suport a l’equip de govern davant de qualsevol tipus de corrupció, però va lamentar la manca d’informació que s’ha facilitat en aquest cas. Klein va demanar majors responsabilitats polítiques més enllà de la destitució de Ramon Llobet. Va dir: “la presidenta d’Ingesòl és l’alcaldessa, que va autoritzar els pagaments falsos de Llobet. Va ser un gran error deixar funcionar l’empresa durant sis mesos sense un gerent que controlés la comptabilitat de l’empresa. Llobet no era un regidor més, quant a responsabilitats. Era el número 2 de CiU, era la persona de confiança a la llista i al govern amb els càrrecs que tenia i a més, era el representant d’Unió. És responsabilitat de l’alcaldessa d’haver-lo escollit i fer-lo regidor d’Hisenda i Personal”. Des de l’NMC van exigir que s’investiguin totes les àrees de gestió en les quals va intervenir Ramon Llobet. A continuació, Klein va llançar una bateria de preguntes: “Des de quan l’equip de govern sap que es podien embargar els sous?, “Té a veure la falta de confiança a Ramon Llobet amb la creació de quatre grans àrees i un supervisor per sobre?”, “És veritat que l’alcaldessa va signar sense confirmar les factures presentades per Llobet?”, “És veritat que cap dels altres grups no en sabien res?”, “Com i quan es pensen recuperar els 92.000 euros?”, “Per quan una auditoria interna?” i “Quin és el procés de substitució del regidor?”.

Cal apuntar que, al ple d’ahir, no es va parlar en cap moment sobre el procés de substitució del regidor. Segons ha pogut saber revistacambrils.cat, amb la ratificació per ple dels punts relacionats amb el cessament i la renúncia de Ramon Llobet, s’enviarà una notificació a la Junta Electoral Central. Aquest organisme notificarà a la persona que ocuparà el lloc de Ramon Llobet. Aquesta serà Marta Borràs, persona que ocupava el següent lloc a la llista electoral de CiU.

Ana López (PSC):
"Com és que se li dóna la clau de la caixa d’una empresa municipal, on fa ell directament els pagaments, sense cap supervisió tècnica?"

A continuació va ser el torn de la nova portaveu del PSC, Ana López. En primer lloc, López va manifestar el suport a l’alcaldessa contra la corrupció i va seguir dient: “celebrem tant el cessament com la renúncia. Han estat ràpids, i una vegada produït el dany, s’ha actuat correctament. L’alcaldessa ha actuat correctament i contundent amb el responsable directe. Ara bé, hi ha un parell de coses que no entenem: a la reorganització de competències de l’Ajuntament, es va nomenar coordinador de l’àrea econòmica al senyor Dani Milan, on es va deixar al senyor Ramon Llobet sota el seu control. Vostès van afirmar que amb aquesta reorganització es guanyaria en eficiència i en eficàcia. Tenia a veure aquesta decisió de rebaixar-li les competències amb la pèrdua de confiança de l’alcaldessa cap al senyor Llobet? Com és que se li dóna la clau de la caixa d’una empresa municipal, on ell fa els pagaments directament, sense cap supervisió tècnica? Fent de polític i de tècnic a la vegada. El tema és greu i, a banda del responsable directe, aquí han fallat controls. Ha estat una mala decisió política i no un simple excés de confiança. No s’ha diferenciat el paper del tècnic i del polític. Un polític ha assumit el paper de tècnic, potser sense tenir ni les competències ni les capacitats. I per tant, hi ha hagut una omissió de control, amb conseqüències nefastes, no volgudes, per aquest equip de govern. Diguin vostès si no ha d’haver-hi cap mena de responsabilitat política”.

Dani Pallejà (no adscrit):
"Em queda una ombra de dubte, perquè Ramon Llobet ha pogut fer i desfer en tot aquest període, ha tingut competències amplíssimes en àrees molt sensibles"

El següent a intervenir va ser el regidor no adscrit, Dani Pallejà, que va deixar palès “el seu estupor i tristesa” vers l’acció comesa per Ramon Llobet. Després, Pallejà va afegir-se a les mostres de “tolerància zero” vers la corrupció i va donar suport a la ràpida actuació de l’equip de govern. No obstant això, el regidor no adscrit va reclamar una auditoria per conèixer els efectes de la gestió de Llobet. “Llobet ha enganyat tothom, a l’alcaldessa, als regidors, als treballadors i als cambrilencs, però, fins a on? Les competències que se li van donar van ser molt extenses en àrees econòmiques i de contractació. El dany patrimonial es pot acotar als 92.00 euros d’Ingesòl o són més? Han fallat tots els controls polítics i administratius. Es va canviar el sistema de pagament de l’epel que era de doble signatura i va passar a ser de signatura única i això ha provocat un efecte danyós, amb falta de control i supervisió de la despesa. L’alcaldessa diu que els comptes es van aprovar al consell d’administració, però hi havia absència de gerent i absència dels titulars de la tresoreria municipal” va exposar Pallejà. En diverses ocasions, el regidor no adscrit va insistir: “em queda una ombra de dubte, perquè Ramon Llobet ha pogut fer i desfer en tot aquest període, ha tingut competències amplíssimes en àrees molt sensibles. S’ha d’auditar tot. Hem d’estar segurs que Llobet paga per tot el que ha fet. Les decisions que es van prendre han de tenir responsabilitats, no assenyalaré amb el dit a ningú”.

Carme Cros (PP):
"Ramon Llobet ha enganyat tothom, als primers, als seus companys que hi hem treballat"

Com a portaveu del PP, la regidora Carme Cros va manifestar que “Ramon Llobet ha enganyat tothom, als primers, als seus companys que hi hem treballat. Tot l’equip vam saber-ho 10 minuts abans i jo vaig donar suport en tot moment l’alcaldessa que va actuar amb la màxima dil·ligència, rapidesa i discreció. El govern ha fet el que havia de fer”. A les paraules de Klein, Cros va retreure-li que si demanava responsabilitats polítiques que ho fes d’una manera clara i contundent, mentre que a Pallejà va recriminar-li “està creant una ombra de dubtes sobre els mecanismes de l’Ajuntament que passen per molts filtres tècnics. Posa en dubte la institució i els treballadors no s’ho mereixen”.

Xavier Martí (PLIC): "
Evidentment que falten controls a les empreses municipals, però això ja ve d’abans"

Per la seva part, el portaveu de la PLIC, Xavier Martí, va afirmar que quan l’alcaldessa ha parlat sobre el tema sempre ho ha fet en nom dels tres partits. “Som un govern sòlid en moments difícils. S’ha actuat amb contundència i de manera seriosa. Aquests són uns moments de tristesa perquè Llobet tenia la confiança de l’alcaldessa i de la resta i ningú s’ho pensava. Són uns fets inadmissibles que s’han produït dins d’una empresa municipal, però ja es va fer el que s’havia de fer, que és portar-ho als jutjats de forma ràpida. Evidentment que falten controls a les empreses municipals, però això ja ve d’abans. Caldrà establir més controls perquè no passi més”.

Alberto Vinyes (interventor):
"L’Ajuntament no són les empreses municipals, on l’interventor no és un òrgan de control. Si bé la normativa li atribueix alguna funció a posteriori, aquesta és mínima"

Després de les intervencions dels diferents grups, l’interventor Alberto Vinyes, va voler aclarir una sèrie de qüestions. Per començar va explicar que “l’Ajuntament no són les empreses municipals, on l’interventor no és un òrgan de control. Si bé la normativa li atribueix alguna funció a posteriori, aquesta és mínima. Els controls a les empreses són mínims. Els comptes s’aproven però no s’entra més enllà. A l’Ajuntament seria impossible aquesta situació. Quan passen coses rares als ajuntament són a les empreses públiques. S’ha d’autoregular molt més les empreses perquè la normativa és molt escassa”.

Mercè Dalmau (CiU):
"Ningú va picar a la meva porta per dir que allò era incorrecte. És molt fàcil parlar amb vehemència quan ja ha passat. Tots som solidaris i responsables de les accions i decisions adoptades al consell d’administració”

Tot seguit, l’alcaldessa –Mercè Dalmau– va intervenir i va començar dient “Pons Pilat ha vingut aquí a la sala a rentar-se les mans i la responsabilitat cau tota sobre mi”. En primer lloc, l’alcaldessa va explicar que l’Epel Ingesòl té un consell d’administració format pel govern i per l’oposició que va aprovar els comptes de 2013 per unanimitat. “No hi va haver cap membre que expressés res en contra ni tampoc el senyor interventor. El gerent es va acomiadar el novembre de 2013 i el 4 de maig de 2014 es va aprovar el nou gerent. En aquest impàs, cap membre del consell d’administració va venir a dir-me, com a presidenta, que com podia ser que el vicepresident –Ramon Llobet– fes actuacions a nivell tècnic, ningú va picar a la meva porta per dir que allò era incorrecte. És molt fàcil parlar amb vehemència quan ja ha passat. Tots som solidaris i responsables de les accions i decisions adoptades al consell d’administració”.  
En segon lloc, sobre la reestructuració de govern impulsada el setembre de 2013 en quatre regidories delegades "es va crear per una major eficiència i eficàcia de l’administració i s’ha demostrat que s’ha guanyat un 50% en el temps de resolució. L’àrea interna se li va encarregar a Dani Milan per tenir un perfil professional més adequat, mentre que Ramon Llobet havia patit una pressió mediàtica molt forta amb tot el tema de l’ERO. Es va considerar que tenir un regidor delegat era el més adequat per funcionar millor”, va dir. En tercer lloc, Dalmau va afegir “es va fer la denúncia als jutjats i l’Ajuntament es personarà com acusació particular. És un fet greu que afecta les finances municipals i els diners dels ciutadans. També s’ha denunciat al Tribunal de Comptes”. Pel que fa a les responsabilitats polítiques reclamades per l’oposició, Dalmau va manifestar: “responsabilitats? No és la primera vegada que passa això, ja va succeir un fet similar a Cambrils Audiovisuals i no es va demanar la dimissió del senyor Benaiges”. Amb el micròfon tancat, l’exalcalde Robert Benaiges va dir: “en aquell moment jo no era alcalde. Quin morro!”.

Frases més destacades en els torns de rèplica:

Ana López (PSC): “Formem part del consell d’administració però només s’han fet tres reunions: una del cessament de l’antic gerent, l’altra per a l’aprovació dels comptes i la tercera pel nomenament del nou gerent que ja vam dir que la seva tria ens generava dubtes. Podrien haver posat més mecanismes de control si ja van veure que havia passat abans”.

Oliver Klein (NMC): “Al consell d’administració vostès tenen la gran majoria, nosaltres només tenim un membre i les decisions es tiren endavant amb la majoria. Reconeixen que les empreses municipals no tenen prou mecanismes i vostès no han fet res per evitar-ho, hi ha hagut una negligència i una manca de control. Eliminen el gerent i triguen sis mesos en reposar-lo. El vicepresident feia i desfeia i ningú no va controlar res”.

Dani Pallejà (no adscrit): “Segurament els mecanismes són insuficients. Senyora Cros, jo no sembro dubtes, tinc dubtes i els exposo. Sabem realment que només són 92.000 euros? No vull sembrar dubtes, vull que es resolguin. Diuen que han guanyat temps i eficàcia, però han perdut 92.000 euros pel camí”

Carme Cros (PP): “Senyor Pallejà, vostè que ha estat regidor d’Hisenda durant 4 anys, que digui que els mecanismes poden fallar ho trobo molt greu. El mirall és molt diferent quan s’està al govern o a l’oposició”.

Robert Benaiges (PSC): “Si algú considera que els mecanismes són incorrectes que es corregeixin. Durant tres anys m’he sentit perseguit, acusat i maltractat al ple. Aquest govern té responsabilitats i ho ha d’assumir. Aquest ha estat el fet més greu de la democràcia en aquest ajuntament. Hem de recolzar el govern i prendre decisions per fer allò que diuen: transparència, claredat i eficàcia. Les factures no s’han de passar per decret d’alcaldia i de forma encriptada, cal conèixer tota la informació generada, la ciutadania ho ha de conèixer. Cal fer una reconsideració del sistema de gestió política, perquè ha estat un fracàs, diuen que s’ha guanyat en una major eficàcia i en temps i estem com estem. El senyor interventor hauria d’haver estat calladet, no pot opinar políticament. No ha d’intervenir al ple perquè opinar correspon als regidors”.

Mercè Dalmau (CiU): “Formar part del consell d’administració és més que ocupar una cadira. La responsabilitat per omissió també existeix. Hem destituït el regidor, hem encarregat una auditoria interna a Ingesòl –pilotada per l’interventor– i ara estudiem la possible dissolució d’Ingesòl”.

Comenta aquest article