Cultura

El conreu de l'arròs i el naixement del barri del port, detalls del Cambrils del segle XVIII recollits al darrer llibre de Manel Tarés

Per Lluís Rovira i Barenys

Manel Tarés, Josep Poblet, Mercè Dalmau i Laureà Pagarolas, ahir al vespre, en la presentació del llibre La introducció del règim borbònic a la vila de Cambrils, de Manel Tarés

Amb la sala d'actes del Centre Cultural plena de gom a gom es va fer, ahir al vespre, la presentació del darrer llibre de Manel Tarés que tracta de la història del Cambrils d'una part del segle XVIII. El llibre, que porta per nom La introducció del règim borbònic a la vila de Cambrils, ha estat editat per la diputació de Tarragona dins la col·lecció Ramon Berenguer IV. El llibre havia sortit editat i publicat pocs dies abans de la festivitat de Sant Jordi d'enguany. La presentació, finalment, va arribar ahir, emmarcada en el programa d'actes de la Festa Major de la Immaculada.

Laureà Pagarolas, "és una obra modèlica i un treball extraordinari que se situa al capdavant de la producció històrica sobre Cambrils"

La introducció i presentació de l'acte va anar a càrrec de l'alcaldessa, Mercè Dalmau, que va donar pas a la intervenció del vinyolenc Laureà Pagarolas, director de l'Arxiu de Protocols de Barcelona. Pagarolas es va desfer en elogis tan vers l'obra històrica que es presentava ahir com a la tasca feta pel seu autor, "avui és un dia transcendental per Cambrils", va dir Pagarolas. El director de l'Arxiu de Protocols de Barcelona va qualificar el llibre de Tarés "d'obra modèlica i un treball extraordinari que se situa al capdavant de la producció històrica sobre Cambrils". Pagarolas va elogiar el rigor i el mètode emprat per Tarés, "és tota una lliçó de professionalitat. Conté un discurs treballat i és superior a molts dels treballs que es presenten a les universitats", va dir.
Laureà Pagarolas també va destacar la idoneïtat del tema tractat ja que el segle XVIII català es el preàmbul d'un dels dos moments clau de la història de Catalunya, el segle XIX amb el ressorgir de la Renaixença i tots els canvis socials. Pagarolas, a més, va fer una descripció del segle XVIII a Catalunya i el que va suposar la implantació del règim borbònic després del 1714, quan Catalunya va ser derrotada per les tropes del borbó Felip V i va veure com es canviaven lleis i sistemes administratius propis.

El conreu de l'arròs i el naixement del barri del port

L'autor del llibre, Manel Tarés, col·laborador de Revista Cambrils, va explicar que l'origen d'aquest treball va ser una mica casual, arran de la consulta d'un document d'aquesta època a l'Arxiu Municipal, cap a l'any 2000, i a l'assistència a un Congrés sobre la Guerra de Successió, l'any 2005. A partir d'aquí, el treball de recerca i de documentació de Manel Tarés pels diferents arxius i biblioteques ha durat set anys. Internet, en la darrera etapa de la elaboració del llibre, també hi ha jugat un paper important, tal com va destacar l'autor. Tarés va explicar que en aquesta recerca d'informació va trobar molts temes col·laterals que li han permès descriure aspectes del Cambrils del segle XVIII que fins ara es desconeixien. Així doncs, en el llibre es pot trobar informació sobre els conflictes amb les poblacions veïnes de Montbrió i Vinyols, el conreu de l'arròs a Cambrils i el pal·ludisme que afligia als cambrilencs degut als mosquits que abundaven en les aigües estancades del cultiu de l'arròs, la concessió de la construcció de l'Ermita de la Verge del Camí, la comunitat gitana, les rierades, el poblament dispers, el naixement del barri del port.
Tarés va reconèixer que el llibre estava fet "des de l'estima al poble, des de l'emoció, des del coneixement del paisatge. El llibre dóna eines per entendre el Cambrils d'avui". Finalment, Tarés va tancar la seva intervenció animant a la gent a llegir el llibre i desitjant que "el llibre generi debat entre els cambrilencs".

Josep Poblet: "el llibre de Tarés té un valor nacional, escrit en clau local"

L'acte el va acomiadar Josep Poblet, president de la diputació de Tarragona que va destacar que "veure el naixement d'un llibre és tot un esdeveniment, una feliç notícia. Aquest llibre, a més, neix del cor de Cambrils". Poblet va ressaltar el paper de la Diputació en la producció de cultura pel territori. A banda d'això, va fer esment al capítol històric que es va viure a la Catalunya del segle XVIII, de total actualitat en aquests moments en què ens trobem dins la commemoració del 300 aniversari de la caiguda de Barcelona en mans de Felip V ", el llibre de Tarés té un valor nacional, escrit en clau local", va dir. Josep Poblet va cloure la seva intervenció manifestant que "és un goig defensar la cultura i el coneixement. Si no ho defensem nosaltres, qui ho farà?".


Comenta aquest article