Edició 2974 | dimecres 13 de desembre de 2017 | Any XII
  Cercador     
En portada Informació Societat Cultura Esports Camp Hemeroteca Opinió Reportatges Cambrils.tv Agenda
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
  JOVENTUT - CAP D'ANY JOVE  
Ajuntament de Cambrils [+]

INFORMACIÓ GENERAL | dijous 9 agost '12 | 11:20 | 3008 lectures |
ARQUEOLOGIA

Un estudiant cambrilenc d'arqueologia troba una mandíbula del 450.000 a.C. a Talteüll

Text Gerard Ballester  Fotografia Cedida

El cambrilenc Robert Carracedo Recasens en un moment de l'excavació a la Cova de l'Aragó de Talteüll

El cambrilenc Robert Carracedo Recasens, estudiant d’arqueologia de la UAB, va trobar, el passat 6 de juliol, una mandíbula del 450.000 a.C. a la   Cova de l'Aragó de Talteüll (França). En aquesta excavació hi participaven joves estudiants d'arreu d'Europa. El cambrilenc era l'únic voluntari català. “El 6 de juliol a les 11:32 estava excavant el perfil del sòl G (datat en uns 450.000 d'antiguitat), quan vaig veure la part superior d’una dent que semblava humana. Vaig excavar una mica més i també es veia la part inferior d'una mandíbula”, explica el jove arqueòleg a Revista Cambrils Diari Digital.

En aquell moment va cridar la directora, una noia que feia pocs dies que s'estrenava com a cap en les tasques d'excavació i a continuació l'eufòria es va contagiar entre tots els presents a la Cova. Carracedo apunta que “van començar a sonar telèfons, crits, van venir els investigadors en cap (Henry de Lumley i la Madame de Lumley, directors del Centre Europeu d'Investigació Prehistòrica de Talteüll) i especialistes d'arreu”.

L'inici del protocol: escànner 3D, motlle i premsa

Seguidament va començar el protocol: es va netejar el perfil de restes d’altres animals que hi poguessin haver, també es van retirar les anomenades indústries lítiques, tasques que foren encarregades al Robert (al nivell G, al costat de la mandíbula, també hi havia cavalls, bisons i cérvols). Tanmateix, va fer-se una reconstrucció digital a través d'un escànner 3D i posteriorment, també una rèplica del perfil, feta a partir d'un motlle de silicona i guix, que serà exposada en museus.  La directora Madame de Lumley es va encarregar personalment de l’extracció sencera de la mandíbula, que va durar uns quants dies. Un cop extreta, es va tornar a col·locar a la paret tapada amb una mica de terra de manera que quedés més presentable de cara al gran públic. Fins que no hagueren transcorregut 15 dies de la descoberta no se'n va informar a la premsa. El descobriment va tenir una gran repercussió mediàtica a tot França i entre la comunitat científica. Mitjans de comunicació com la TF1 francesa, diaris regionals, el canal 324 i emissores de radio d'arreu es van interessar per la notícia i pel jove arqueòleg cambrilenc.

Una mandíbula d'Homo Heidelbergensis de 450.000 anys d'antiguitat

A la Cova de l'Aragó de Talteüll s’hi excava des de l’any 1964 i la mandíbula és la 131a resta humana que s'hi troba. És una de les coves amb material de les comunitats prehistòriques més importants d’Europa. Degut a unes condicions geològiques excepcionals, havent restat inaccessible durant mil·lennis, amb vessaments i esllavissades de terra, la cova és com un llibre obert i conté amb tot detall informació de les comunitats prehistòriques que hi habitaven entre el 700.000a.C. fins al 100.000a.C.  

La mandíbula en qüestió és d'un Homo Heidelbergensis (Homo erectus europeu), que és l’avantpassat del Neandertal. Trobada al sòl G (datat en uns 450.000 anys d'antiguitat), podria pertànyer a un adult i el sexe encara està per determinar. Des del 2004 no es trobaven restes humanes a la cova i aquesta és la 5a mandíbula que es descobreix. El cambrilenc explica que en aquella època practicaven el canibalisme; es menjaven els humans i els llançaven al fons de la cova, com si es tractés d’animals. Això explica el fet que la mandíbula tingui una incisió en un dels laterals, com si hagués estat arrancada amb la boca. A més, tampoc havien descobert el foc, se'ls menjaven crus.  De la mandíbula només se'n conserven un parell de dents, un molar i un premolar del costat dret, tenien unes dents molt robustes. També és ben segur que s’acabin localitzant més fragments del mateix individu. Aquesta troballa permet comparar les peces amb d'altres restes de troballes fetes a Heidelberg (Alemanya) i Atapuerca.

Passar les nits a la cova per custodiar la mandíbula

Com a curiositat, el jove arqueòleg explica que va haver de quedar-se alguns dies a dormir a la cova per tal de custodiar la mandíbula i protegir-la de possibles furts, donada la importància de la troballa. També ens va manifestar la seva voluntat de seguir assistint a excavacions d'arreu d'Europa. A finals de mes ja té un projecte pendent al Circ de Tarragona, que tot i no ser prehistòria també el captiva enormement.

Imatge de la mandíbula d'Homo Heidelbergensis trobada pel cambrilenc

 PUBLICITAT
 PUBLICITAT
 PUBLICITAT


EXPRESSA LA TEVA OPINIÓ ! 5 comentaris rebuts

Robert Carracedo megacrack! exemple de superació, molt merescut, enhorabona i a seguir treballant!!
Felicitats | Contestar aquest comentari! | 9/8/2012 - 11:49
Robert enhorabona, Cambrils se sent orgullós de tu , continua així, la teva timidesa et farà gran
amic | Contestar aquest comentari! | 9/8/2012 - 12:24
Quina alegria !!!
Per fi podre tornar a menjar com cal.

Moltes gràcies
El propietari | Contestar aquest comentari! | 9/8/2012 - 14:24
Lo millor, la samarreta!
NAC | Contestar aquest comentari! | 9/8/2012 - 17:53
Ja sigui una mandíbula o un bossí de peu, el cert és que déu ser dificilíssim endevinar de què es tracta , Trobar-ho ha estat molt important per un estudiant com tu. Endavant que en descobriràs moltes de peces ,ja en saps un munt.
roca | Contestar aquest comentari! | 11/8/2012 - 22:58

 PUBLICITAT  PUBLICITAT
a
 PUBLICITAT  PUBLICITAT
aaaa aaaa aaaa
a
 PUBLICITAT  PUBLICITAT
aaaa aaaa aaaa
a
 PUBLICITAT
aaaa
a
 PUBLICITAT
a
 PUBLICITAT
a
 PUBLICITAT
a
a

  + COMENTADES     + LLEGIDES     EDICIÓ 2974 (9/8/2012)  

q
revista cambrils


Associació Cultural REVISTA CAMBRILS
C/Sant Placid, 7 (baixos) | 977 79 43 43

revistacambrils@revistacambrils.cat
43850 Cambrils (Tarragona)
© Tots els drets reservats 1996, 2017

 
OJD Interactiva:
 
Membre de:
 
   
Associat a l'àrea digital
Membre de:
acpg

Amb el suport de: