Cultura

Es presenta el llibre "Bon cop de falç!" dins la programació cultural de la Festa Major de la Immaculada

Per Lluís Rovira i Barenys

L'autor de la novel·la, Ramon Gasch, i el regidor de Cultura, Francesc Garriga, durant la presentació del llibre Bon cop de falç!, ahir, al Centre Cultural

El Centre Cultural acollia, ahir al vespre, la presentació del llibre Bon cop de falç!, de Ramon Gasch i Andreu González, novel·la guanyadora del Premi Nèstor Luján  de Novel·la Històrica 2011 i que té el Setge de Cambrils com un dels capítols destacats. La presentació del llibre, emmarcada dins els actes de la Festa Major de la Immaculada, va anar a càrrec del regidor de Cultura, Francesc Garriga, i de l'autor de la novel·la, Ramon Gasch en un acte que va tenir un format "atípic" tal com el va qualificar el mateix regidor i va assentir el novel·lista. Això va venir a tomb pel fet que el regidor, durant una bona estona, va fer d'entrevistador del novel·lista fins un determinat moment en què el va convidar a que fes la presentació de la novel·la.

El Setge de Cambrils dins la Guerra dels Segadors

Ramon Gasch, tal i com ja havia manifestat en l'entrevista feta per Revista Cambrils Diari Digital a principis del mes de novembre, té a Cambrils la seva segona residència on des de fa uns 25 anys ve cada cap de setmana. Aquest fet el va motivar a introduir l'episodi del Setge de Cambrils dins del periple del protagonista de la novel·la, Joan Martí, un personatge inspirat en un familiar de Ramon Gasch i que discorre en diferents episodis de la Guerra dels Segadors. Referent als capítols del Setge, un dels més colpidors de la seva novel·la, Gasch va manifestar que es va documentar exhaustivament amb la lectura dels diferents llibres que parlen del Setge, "especialment del de Francisco Manuel de Melo, un cronista de guerra de les tropes castellanes que escrivia el que veia. L'acarnissament amb què es van cebar les tropes castellanes contra els cambrilencs va ser esgarrifosa i està narrada amb tota cruesa. Tot el que havia llegit sobre el Setge estava vist des de fora i és per això que em vaig posar a la pell del personatge i vaig voler que detallés el Setge des de dins".
Gasch també va confessar que aquesta novel·la havia de portar com a títol A carn!, que és el crit que feien els catalans quan es llançaven sobre l'enemic. Però des de l'editorial es va considerar més adient posar-li Bon cop de falç!. L'autor  de la novel·la es va decidir per aquesta època ja que considera que "s'ha escrit poc en relació al segle XVII i XVIII". També va explicar que s'estranya de la poca repercussió que ha tingut, a nivell popular, la batalla de Montjuïc de l'any 1641, un capítol posterior al Setge de Cambrils i que va suposar una severa derrota de les tropes castellanes de mans dels catalans que van comptar amb l'ajut de la cavalleria francesa.

Comenta aquest article