Informació general

Les cinc mocions presentades al ple ordinari encenen un crispat debat entre els diferents grups polítics

Per Berta Ruiz

Maricel Llaveria, Salvador Matas, Joan Mas i Laura Forcadell van votar a favor de la moció presentada per ICV sobre el tancament de les centrals nuclears i de solidaritat amb Japó

L'extensa sessió plenària d'ahir al vespre, de gairebé quatre hores de durada, va convertir-se en un ring de boxa amb un marcat to electoralista per part de tots els grups polítics del consistori. A menys de dos mesos de les eleccions municipals, les formacions cambrilenques no es van estar d'entrar en un extens i intens debat polític, ple de picabaralles, rèpliques, contrarèpliques, alguna que altra intervenció fora de to i explicacions d'uns i altres que semblaven allargar-se fins a l'infinit. De fet, ahir es passaven per ple un total de cinc mocions, tres d'aquestes van ser presentades de manera conjunta pels tres partits del tripartit cambrilenc –ERC, ICV i PSC–, una quarta va ser presentada en solitari per ICV, mentre que l'altra va ser reclamada des de la Cooperativa Agrícola de Cambrils en defensa del sector productor d'oli d'oliva espanyol.

Moció per al tancament de les centrals nuclears i de solidaritat amb el Japó

La primera d'aquestes mocions va ser presentada en solitari per ICV. El seu portaveu Salvador Matas va fer-ne lectura de la mateixa, reclamant el tancament progressiu de les centrals nuclears, solidaritzant-se amb el poble japonès per la catàstrofe produïda pel terratrèmol i el tsunami del passat 11 de març, i també rebutjant la instal·lació d'un Magatzem Temporal Centralitzat de Residus Radioactius d'Alta Activitat a Catalunya. El passat 25 de març, Revista Cambrils Diari Digital publicava els detalls d'aquesta moció.

Aquest punt va ser un dels que va ocasionar un major debat, on tots plegats van voler polemitzar sobre el futur de l'energia nuclear, però gairebé tots van criticar que en la mateixa moció es barregessin temes ben diferents com mostrar-se solidaris amb el Japó i per altra banda, parlar del tancament de les centrals nuclears. Mercè Dalmau ho va fer palès dient que "en aquesta moció vostè, senyor Matas, barreja peres, pomes i taronges". De fet, tant CiU com el PP i la PLIC van abstenir-se amb un discurs bastant similar. Tots van mostrar la seva solidaritat amb el poble japonès però per contra van afirmar que cal fer un debat molt més profund sobre el futur de l'energia nuclear, una energia de la qual hi ha una gran dependència. Carme Cros va carregar contra Matas dient que presentava aquest tipus de mocions per "justificar la seva feina a ICV, la seva regidoria o per fer electoralisme pur". A aquestes declaracions, Matas va respondre contundentment dient que des del PP sempre es carrega contra la seva persona. "La meva feina la faig bé, hi dedico moltes hores, defenso unes idees i les de molta gent".
Jordi Savall d'ERC també va abstenir-se, perquè segons va dir, dins del seu partit hi ha defensors i detractors de l'energia nuclear. Els regidors no adscrits, Oliver Klein i Iñaki Carnero també van abstenir-se. Klein va dir que hi havia certs lapsus en el contingut de la moció i que calia una reflexió a les seus parlamentàries corresponents. Es va mostrar solidari amb Japó, però també va dir que l'energia nuclear genera molts llocs de treball. Carnero no es va mostrar partidari del tancament de les centrals, però sí va reclamar més control i seguretat. El PSC va ser l'únic partit que va donar llibertat de vot als seus regidors. Els regidors Maricel Llaveria, Joan Mas i Laura Forcadell hi van votar a favor. De fet, la moció va ser aprovada amb quatre vots a favor.

Moció per a mantenir la dotació dels Mossos d'Esquadra

La primera moció que va ser presentada pel tripartit cambrilenc va ser per reclamar a la Generalitat que es mantingui la dotació de Mossos d'Esquadra prevista per aquest any 2011, on hi havia una previsió de 800 efectius. Segons l'equip de govern cambrilenc, la Generalitat preveu una retallada de 200 efectius dels Mossos d'Esquadra. Aquesta moció va ser criticada per CiU, PP i la PLIC, i titllada d'oportunista i electoralista. De fet, Mercè Dalmau va dir que l'equip de govern no s'havia informat bé a l'hora d'elaborar aquesta moció. i que abans que res calia parlar amb la Direcció General de Policia. La regidora de CiU va aportar un seguit de xifres respecte al desplegament dels Mossos d'Esquadra. Segons va dir, el compromís que hi ha és que a l'any 2015 s'assoleixin els 18.000 mossos. La previsió per enguany era convocar 800 places, 400 places més l'any 2012, 400 places més l'any 2013 i 400 places més l'any 2014. Tot i això, aquest any hi ha hagut una modificació i es convocaran 600 places, 500 més l'any 2012, 500 més l'any 2013 i 400 més l'any 2014. Unes xifres que en total donen els 18.000 mossos previstos inicialment. Dalmau també va assenyalar que per "compensar aquestes 200 places de menys que no es convoquen enguany, el compromís és que 200 mossos deixaran de fer tasques administratives per a realitzar tasques operatives. Per tant, està clar que vostès no s'han informat bé!", va cloure. Oliver Klein i Iñaki Carnero van votar a favor, juntament amb l'equip de govern, perquè van dir que la seguretat ciutadana és un tema prioritari.

Moció per a que la Generalitat prioritzi la implantació del TramCamp

En la línia de reclamar el compliment de projectes al nou govern de la Generalitat, el tripartit cambrilenc va presentar una segona moció per a que es prioritzi la implantació del sistema tramviari al Camp de Tarragona, el TramCamp. En la seva explicació, Robert Benaiges va referir-se a unes declaracions del delegat del Govern a Tarragona, Quim Nin, on deia que aquest projecte s'havia de repensar. Des del govern cambrilenc han volgut sortir a la defensa d'aquest projecte, el qual segons van dir, és llargament reivindicar i molt important per al sistema de transport públic a la demarcació.
Aquesta moció va generar una extensa polèmica novament amb CiU i PP, els quals van criticar que aquest tema s'estava utilitzant "políticament". Finalment, alguns punts del text es van rectificar i la moció va ser aprovada per tots.

Moció per reclamar que els projectes acordats amb la Generalitat es mantinguin

La darrera moció del tripartit cambrilenc va anar en la línia de les dues anteriors: reclamar al nou govern de la Generalitat que afronti aquells projectes que es van acordar amb el govern català anterior. La regidora Anna Peláez va ser l'encarregada de fer la lectura del text, una extensa moció que va repassar exhaustivament els projectes, equipaments i programes socials assolits pel tripartit durant els darrers anys. Finalment es va demanar que segueixin en marxa compromisos establerts com l'INEFC, l'ampliació de la depuradora, les vivendes dotacionals, el nou CAP de Vilafortuny, la connexió entre la carretera de Misericòrdia i el Vial del Cavet o la nova estació d'autobusos.

La regidora popular Carme Cros va criticar "la parrafada" inicial de la moció i va dir que aquesta "era un discurs purament electoral. Aquesta parrafada em sobra!", va dir. Benaiges va retreure-li que no era "cap parrafada", sinó una demanda per a que tots els compromisos es compleixin. En la mateixa línia que Cros, Dalmau va explicar que el text de la moció no era "neutre", sinó "un text del tripartit on s'explica tot el que han fet. Aquesta moció es demana ara, precisament. També la podrien haver fet al llarg del mandat. Demanen que es facin tots els projectes quan se sap perfectament quin és el dèficit de la Generalitat, i el Govern està treballant per eixugar aquest dèficit". Per la seva part, Oliver Klein va anunciar el seu vot favorable pels "interessos de Cambrils", però també va dir que això semblava "un brindis al sol", ja que la gent no sap d'on sortiran els diners per afrontar-ho. A aquestes declaracions, el regidor d'ERC –Joan Recasens– va dir-li a Klein que ell també havia fet un brindis al sol, i que és necessari reafirmar els compromisos quan hi ha un canvi de govern. "No demanem prioritats, demanem que es facin", va dir. Quant a les crítiques d'electoralisme llançades per l'oposició, Recasens va dir que "tots fem electoralisme. És obligat fer una declaració política així, perquè ens dediquem a la política". Finalment, Salvador Matas d'ICV va remarcar que és necessari reclamar "el que és nostre".

La cinquena moció, demanda des de la Cooperativa Agrícola de Cambrils, en defensa del sector productor de l'oli d'oliva espanyol va ser aprovada per tots els grups, sense cap mena de discussió.

Comenta aquest article